Last news in Fakti

9 Януари, 2024 21:24 2 559 5

Китаристът на Magnum Тони Кларкин почина на 77 години ВИДЕО+СНИМКИ

  • магнум-
  • тони кларкин-
  • китарист-
  • починал

Музикантът страдаше от рядко гръбначно заболяване

Тони Кларкин, китаристът, автор на песни и съосновател на британските рок ветерани Magnum, почина на 77 години, предаде loudersound.com.

Новината беше потвърдена в изявление, написано от дъщерята на Кларкин и споделено в официалните социални медийни канали на Magnum. Китаристът е починал в неделя след кратко боледуване.

Китаристът на Magnum Тони Кларкин почина на 77 години ВИДЕО+СНИМКИ
Снимка: Фейсбук

„Знам, че Тони е докоснал толкова много хора чрез музиката си по толкова много различни начини," тя написа. "Наистина нямам думи да изразя какво означаваше той за мен в момента, тъй като скръбта е твърде прясна.

„Както много от вас знаят, Тони имаше голям афинитет към животните. Намерението на семейството е да създаде благотворителна фондация на негово име, за да подпомогне тази кауза, за което ще ви информираме допълнително. Моля, не изпращайте цветя или картички, тъй като той би предпочел изразът на съчувствие да е за благотворителност.

„Беше привилегия да го наричам мой баща.“

Китаристът на Magnum Тони Кларкин почина на 77 години ВИДЕО+СНИМКИ
Снимка: Фейсбук

Кларкин и фронтменът Боб Кетли основават Magnum в родния град на Кларкин Бирмингам в началото на 70-те години на миналия век, като първоначално свирят в клубове на местната музикална сцена, преди да утвърдят състава на групата с Уоли Лоу на баса, Кекс Горин на барабаните и Ричард Бейли на клавишите и флейта за дебютния им албум Kingdom Of Madness през 1978 г.

Кларкин и Кетли ще останат в центъра на групата по време на съществуването на Magnum и многобройните промени в състава, като продуцират 23 студийни албума през шест отделни десетилетия, включително пробива Chase The Dragon от 1982 г. и два в Топ 10 в Обединеното кралство - Wings of Heaven от 1988 г. и Vigilante от 1990 г.

Точно преди Коледа, Magnum обявиха отмяната на предстоящото си европейско турне, разкривайки, че Кларкин е бил диагностициран с рядко гръбначно заболяване.

„През последната година ме притесняваха все по-силни болки във врата и главата," той написа. "Дълго време изследванията не можеха да покажат нищо, но вече е ясно, че нещата ще се променят. Това няма да е краят на Magnum, но бъдещето може да се наложи да е малко по-различно, така че, моля, потърпете, докато се опитвам да разбера какво мога и какво не мога да правя занапред"

Китаристът на Magnum Тони Кларкин почина на 77 години ВИДЕО+СНИМКИ
Снимка: Фейсбук

Последният албум на Magnum, Here Comes The Rain, трябва да излезе следващия петък, 12 януари.

"Ние от SPV/Steamhammer сме съсипани от смъртта на Тони," казва Оли Хан, ръководител на лейбъла. "Не можем да повярваме, че той си е отишъл. 22 години с целия екип имахме удоволствието да работим с него, 22 години фантастична музика, доверие и лоялност. Ние сме вечно благодарни за това. Почивай в мир, Тони!"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тони айоми

    0 5 Отговор
    кои са тия нещастници Магнум че ги не зная аз?Хедбенгъри някои си. Те се изкараха по дърти от Блек Сабат

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Коко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "тони айоми":

    Щото си Тъпак затова не ги знаеш!!! ареее скрий съъъ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.