Last news in Fakti

10 Януари, 2024 12:19 1 828 5

Българин вече е част от несравнимите Barcelona Gipsy balKan Orchestra

  • калоян куманов-
  • акордеонист-
  • barcelona gipsy balkan orchestra

Акордеонистът Калоян Куманов пуска „Adagio Безвремие“ и тръгва на европейско турне с огнените музиканти

Българският акордеонист Калоян Куманов отново поставя страната ни на международната музикална карта. Като един от малкото музиканти в Европа, използващи до виртуозност своя инструмент, Калоян е поканен да бъде част от международното турне на Barcelona Gipsy balKan Orchestra. За пръв път българин ще се присъедини към изключителния екип на: италианската певица Маргарита Абита, френския китарист Жулиен Шанал, Иван Ковачевич (контрабас, Сърбия), испанския перкусионист Алберт Муньоз, Даниел Карнбонел (кларинет, Испания) и цигуларите от Украйна и Испания-Олександър и Пере.

„За мен това е не само персонална чест, но и начин отново да се заговори за българските музиканти извън граница- споделя Калоян-Оказа се, че артистите на BGKO са били на моите майсторски класове по балканска музика в Барселона, а впоследствие са следили работата ми, пиесите, които пускам в „Калоян Куманов Проджект“ и… ето, че само след няколко седмици акордеонът ми и аз ще сме част от тази извънземна банда.“

Калоян Куманов и неговият специален акордеон BUGARI, модел – Conservatory (единствен в България) ще отпътуват на 11-ти февруари към Босна и Херцеговина, като първа точка от турнето. Инструментът има индивидуален билет и персонално място в самолета до своя собственик, а Калоян определя това освен като мярка за сигурност и като почит към неговото изкуство.

Българин вече е част от несравнимите Barcelona Gipsy balKan Orchestra
Снимка: Ники Шуманова

„Но преди да отпътувам на турне, в България имам още една много важна задача-допълва Куманов- Трябва да представя третата пиеса от „Калоян Куманов Проджект“.

ADAGIO БЕЗВРЕМИЕ

„Adagio Безвремие“ е новият сингъл от уникалния проект „Калоян Куманов Проджект“. Базирана на тема от Йохан Себастиан Бах, пиесата майсторски се аранжира и мастерира от Юлиан Янев. За пръв път Калоян Куманов добавя и вокал към творбата, като избира завладяващия глас на Христина Нейкова. „Имаме вокал, но нямаме текст, защото не искам моята музика да има език. - споделя Калоян Куманов и добавя, че и за пръв път видеото е толкова нестандартно, тъй като са използвани възможностите и креативността на изкуствен интелект.

„Adagio Безвремие“ е част от предстоящ албум на Калоян Куманов. Част от пиесите в него акордеонистът представи в ексклузивния концерт в Студио 1 на БНР, заедно с музикантите Стоян Янкулов – Стунджи на ударни, Юлиян Янев на клавишни, Радослав Славчев – Ривърмен на бас, Мирослав Иванов и проф. Владимир Владимиров – китари.

За подкрепата при създаването на „Adagio Безвремие“ Калоян Куманов изказва специални благодарности на Йордан Гинев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тююю

    4 5 Отговор
    поне едно ададжо да можеше като хората да изсвири
  • 2 Ломския

    6 4 Отговор
    Само ми преведете думата Gipsy и Тогава ми казвайте,че това е българин.

    Коментиран от #3

  • 3 Ром от Лом

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ломския":

    Барселона цигански балкански оркестър се превежда
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 От Каспичан,

    5 3 Отговор
    Натюр чалга ром но не за пиене...