Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 08:50 10 933 57

Защо Иван Иванов остаря още на 36?

  • иван иванов-
  • кино-
  • роли-
  • остаряване-
  • отшелник

И постепенно се превърна в съвременен отшелник, даже смени и София със село

„Нов Нов” (б.р.Иванов Иванов), така се представяше проговарящият син на Иван Иванов, когото зрителите видяха във ВИП брадър като рапър, когато го питаха как се казва присъстващите на партитата в един звезден панелен блок на колелото на трамвай на Пазара Иван Вазов. Актьорът Пламен Дончев и съпругата му Режин събираха съседи с други приятели.

В блока им живееха не само Иван Иванов с Петя Силянова и Нов Нов, но най-обичаната бг гимнастичка Лили Игнатова, футболната легенда Паро Никодимов, волейболната Боби Кьосев, доколкото помня. Домакините ги смесваха с Велко Кънев и съпругата му Дора, бъдещия министър Пушкаров, нашите, понякога Леда Тасева, която живееше съвсем наблизо. Пък ние, децата, попивахме.

По някое време, трябва да е било 87-а или 88-а година, Иван Иванов спря да идва. Не искаше да се показва. Беше се състарил внезапно. А, сега като си помисля, е бил само на 36 г., както е роден през декември. Тогава не можех да разбера защо.

Сега си давам сметка: бяха спрели да го снимат. Или той беше спрял. Изведнъж. Вече няма как да знаем...

Скоро закриха и Киноцентъра, а той не беше театрален артист. Откри поета в себе си. И постепенно, с малки връщания, се превърна в съвременен отшелник, даже смени и София със село.

Никога повече не получи роля, достойна за себе си – не броя образа на мафиотски бос в нелепо продължение на Кървав спорт или приличащата по-скоро на новела тв продукция, където с невероятната му партньорка от кинокласиката Комбина - Ваня Цветкова бяха главни герои – и тя изчезна покрай пукването на демокрацията, но в Америка...

Единственият, който успя да го преоткрие по един вълнуващ, уважителен и мил начин беше Борислав Колев с неговия документален филм Стоичков, където Иван Иванов има най-важната поддържаща роля. Докато Ицо обяснява на екрана как от филмовите му герои се е учил как да бъде мъжкар и как да обича.

Свидетел съм как на първата прожекция на филма в Кан, на която бях, уви, единственият българин в Грей, хора от цял свят, с всичките си претенции и предвзетости се насълзяваха при цялата тази естествена енергия, при този наистина неподправен разказ за любовта и за киното, който съпреживяваха със Стоичков и Иванов...

Някой би казал, че Иван Иванов е най-големият български киноактьор след Стефан Данаилов.

Всъщност, той не е втори, а е другата страна на монетата.

Ламбо е галеник на съдбата, звезда от дете, доброто момче от добро семейство от центъра на София, премиерът на Народния театър с безброй кино-,тв- и театрални роли, министър, депутат. Иванов пък е лошото момче от дълбоката провинция, направило се само. За да остане любим и 45 г. след звездния му дебют във Всичко е любов. Любим артист, макар и с малко роли.

Шлифован и нешлифован кинодиамант – може и така да бъдат наречени двамата най-големи актьори в българското кино.

Кой е ключът към намирането и създаването на светлия лъч, на звездата Иван Иванов насред соцзастоя от края на 70-те и началото на 80-те години? Кой открива нешлифования диамант и му дава шанса да блесне? Професор Вера Найденова.

Така тя успя да създаде киното, на което иначе десетилетия наред е хронист и критик, а значи – пресъздател.

Важно е да се знае.

Още по-важно е да се помни!

Източник: 19min.bg/Борис Ангелов


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тупан техно

    85 6 Отговор
    Щото живя в такава хубава "държава"...зорът тук е убийствен и състаряващ, ако си нормален човек

    Коментиран от #3

  • 2 Сила

    82 29 Отговор
    Браво! Много добра статия, особено за разликата в социалния произход и провинцията........ За жалост вече няма такива хора нито в София нито извън нея

    Коментиран от #8

  • 3 СТЕФАН ДАНАИЛОВ БЕ КОМУНИСТ

    88 24 Отговор

    До коментар #1 от "Тупан техно":

    И всички врати при соца му бяха отворени....Иван Иванов не бе комунист и искаха да го пратят в забвение.....той обаче изигра чудесна роля в най гледания български филм....Всичко е любов.

    Коментиран от #24, #26, #27

  • 4 КОМУНИСТИТЕ КРЕПЯХА ДАНАИЛОВ

    100 22 Отговор
    Народа обичаше Иван Иванов.....светла му памет
  • 5 Уау,

    64 15 Отговор
    Пак София и дълбока провинция. Пак елит и селяндури. Пак ние и те. Пак умни, красиви, духовни, интелигентни срещу груби, недодялани, глпви, смешници. Абе, тпня е написАло афторчето.

    Коментиран от #6

  • 6 Сила

    18 39 Отговор

    До коментар #5 от "Уау,":

    Пак нещо не си разбрал...... ПАК.....прочети внимателно ПАК

    Коментиран от #55

  • 7 А бе, аФторе

    44 11 Отговор
    Едно изречение нямаш НОРМАЛНО! Съжденията ти са на ДВЕ годишно дете.
  • 8 Верно ли

    44 11 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    Хахаха, и къде точно в "статията" видя "разликата в социалния произход"? Някакъв драскач написал цял куп глупости за Иван Иванов, само за да каже, че го е познавал. Чудя се, дали "го е познавал" преди да почине.

    Коментиран от #10

  • 9 провинциалист

    57 10 Отговор
    Айде пак комунистите. Комунистите ни бяха толкова комунисти, колкото демократите ни са демократи. Комунисти са били онези, които при природни бедствия са рискували живота си да спасят държавно имущество. Защото и такива е имало.
  • 10 Сила

    13 26 Отговор

    До коментар #8 от "Верно ли":

    Заедно с Велко Кънев и останалите живееха в белия блок до "Юлиус Фучик" ....

    Коментиран от #12

  • 11 Скоро

    38 11 Отговор
    не бях чел толкова неграмотно написана статия, като от някой второкласник, ужас просто!
  • 12 Верно ли

    27 11 Отговор

    До коментар #10 от "Сила":

    Да не си я писал ти тази нечленоразделна глупост, че май само ти си я разбрал. Иначе всички знаем, че си софиянец и предполагам, че най ти е харесала частта за "соц застоя".

    Коментиран от #14

  • 13 Човек

    47 1 Отговор
    Иван Иванов - "Всичко е любов", "Комбина", "Лавина" и още няколко не толкова запомнящи се ....
    Нямам думи ... тъжно ...
    Почивай в мир, няма да бъдеш забравен!
  • 14 Сила

    8 34 Отговор

    До коментар #12 от "Верно ли":

    Е, виждаш ли сега разликата между вас и НАС...... НИЕ СОФИЯНЦИТЕ СЕ РАЗБИРАМЕ ЗАЩОТО...... СМЕ СОФИЯНЦИ.......!!!!!!!! РОДЕНИ, РАСЛИ И УЧИЛИ ЗАЕДНО........!!!!!!!

    Коментиран от #16

  • 15 Перо

    48 0 Отговор
    Бил съм с него в заведение до Баня Мадара. Беше много земен човек, обикновен и непосредствен, без капка високомерие, мегаломания или превзетост. По това време беше увеличил малко алкохола, но в рамките на разумното. Беше леко разочарован и избягваше да говори за кино. Не се учудвам, че после се оттегли като отшелник на село. Хубав човек беше, вечна му памет!
  • 16 Верно ли

    30 9 Отговор

    До коментар #14 от "Сила":

    Хахаха, добре бе, предполагам и двамата сте учили в някое училище за деца със специални потребности, та да се разбирате толкоз добре, защото аз пък виждам една стилистично неправилно съставена глупотевина с цел да се разбере, че списвача е живял в същия квартал. Явно и на теб, както на него това ви е най-голямото постижение в живота :))))

    Коментиран от #22

  • 17 Защо?

    39 5 Отговор
    Тоя "драскач" е написал, че Иван Иванов е роден в "дълбока провинция"! Ами Асеновград не е някакво село и дълбока провинция, а много хубав, старинен град.
    Писаницата му е неграмотна и под всякаква критика!

    Коментиран от #18

  • 18 големи комплексари сте

    35 4 Отговор

    До коментар #17 от "Защо?":

    Има ли друга страна в света, в която столичаните да наричат останалата част от страната "провинция"?

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Яд ме е

    21 3 Отговор
    и ми е тъжно, че си отиват точно свестните, честни, талантливи и чувствителни хора, тези които не заслужават да живеят - живеят .....
  • 21 Сила

    8 25 Отговор

    До коментар #18 от "големи комплексари сте":

    ФРАНЦИЯ...... за начало, после всички останали....... Това е положението

    Коментиран от #32

  • 22 Сила

    6 22 Отговор

    До коментар #16 от "Верно ли":

    Да, за начало, първите 7 ГОДИНИ...... Та до днес..... А ти, къде?
  • 23 !!!

    16 25 Отговор

    До коментар #18 от "големи комплексари сте":

    Навсякъде по света се казва: столица и провинция. Не знам защо ви обижда това?! Провинция е само израз, който разграничава части в държавата, както "община", "окръжен" и т.н.
    Това е.

    Коментиран от #31, #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Госあ

    40 10 Отговор
    След комунизма, кино - няма. Дебили прости. Както и много други неща.
  • 26 Госあ

    43 10 Отговор

    До коментар #3 от "СТЕФАН ДАНАИЛОВ БЕ КОМУНИСТ":

    Добре, ще ти спестя определенията на които отговаряш, за да не ме премахват, но я да те попитам - защо Иванов прави ролите си именно в действително хубави комунистически филми, а след прехода, именно твоите хора от плодзеленчуците го изгониха от киното ? А ? Как се връзва това с излиянията ви ?

    Коментиран от #35

  • 27 Госあ

    26 11 Отговор

    До коментар #3 от "СТЕФАН ДАНАИЛОВ БЕ КОМУНИСТ":

    Т@п@н@р неземен, и всички, които са ти нацъкали лайковете - също
  • 28 Госあ

    41 9 Отговор
    Слушам само българска музика от комунистическо и гледам български филми от комунистическо. И библиотеката ми е от книги издавани през комунистическо. Затова мога да се нарека възпитан и осъзнат човек.

    Коментиран от #29

  • 29 Яяяяяя

    36 4 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Моите поздравления , Господине! Достойните хора доста намаляха, а новата система се стреми да не създава ново достойно поколение. Потребители и само потребители, това в девиза на силните на деня

    Коментиран от #30

  • 30 Госあ

    36 4 Отговор

    До коментар #29 от "Яяяяяя":

    Ами погледнете какви книги се издават днес, какви филми и музика се бълват ! Не става дума само за български, някой преиздаде ли Русо ? Монтен ? Гьоте ? И така нататък… Пошли булевардни романи, някаква измислена езотерика и рецепти за успех у живота (това като го чуя и ми се повдига) Простолюдие неземно…
  • 31 така ли

    22 3 Отговор

    До коментар #23 от "!!!":

    ПРОВИНЦИЯ е териториална единица в някои държави, която има единно административно управление с определена самостоятелност. Понякога така се нарича и територия, която е завоювана или присъединена. Освен комплексари сте и ПРОФАНИ!
  • 32 Ми не си прав

    25 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сила":

    Прованс се нарича само ЕДНА област в Югоизточна Франция.

    Коментиран от #34

  • 33 правете разлика

    18 3 Отговор

    До коментар #23 от "!!!":

    В някои страни деленето на провинции е аналогично на административното делене на области у нас, с МАЛКАТА разлика, че БЪЛГАРИЯ не е област на София, поради което не може да се нарича "провинцията"!
  • 34 Сила

    5 21 Отговор

    До коментар #32 от "Ми не си прав":

    Да, прав си...... но се е превърнало в нарицателно за груб, невъзпитан, необразован и прост човек........

    Коментиран от #41

  • 35 СТИГА БЕ

    14 20 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Че комуниста Данаилов колко значими филма направи при демокрацията, че нещо не се разбра. Спряха ДЪРЖАВНИТЕ пари за киното и филмопроизводството умре....с държавни средства и баба знае.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 СНИМАШЕ СЕ В ИТАЛИАНСКИ ФИЛМИ

    5 19 Отговор

    До коментар #35 от "СТИГА БЕ":

    По западен тертип....

    Коментиран от #40

  • 38 Защо Иван Иванов остаря още на 36?

    19 20 Отговор
    Защото не се вписваше в подлизурковщините на партийните любимци, а беше любимец само на хората.
  • 39 ВСИЧКО Е ЛЮБОВ

    12 20 Отговор
    Най гледания български филм и тънка подигравка със социалистическите тертипи по онова време....Героят РАДО се противопостави на комунистическите порядки на фона на невъзможната си любов....
  • 40 Точно така

    11 21 Отговор

    До коментар #37 от "СНИМАШЕ СЕ В ИТАЛИАНСКИ ФИЛМИ":

    и там се сблъска челно с един много по голям Нарцис от самия него и рева... Чел ли си му жалбите, как Микеле Плацидо не го броил за звезда и се държал студено и дистанцирано с него? Да не говорим, че става въпрос за член на италианската компартия (а познай, по каква линия вашия дойде да снима в Италия?) и за РАИ, която и досега е убежище на левите си протеджета...

    Коментиран от #42, #43

  • 41 A "Сила"

    20 2 Отговор

    До коментар #34 от "Сила":

    се е превърнало в нарицателно за некомпетентно, със самочувствие без покритие - на фона на "интелектуалния" му багаж, изживяващо се като последна инстанция парвеню........

    Коментиран от #47

  • 42 СЛЕД ПАДАНЕТО НА

    7 22 Отговор

    До коментар #40 от "Точно така":

    Тошо, Данаилов отиде да снима в Италия.....за мафиотите с Плачидо.....от комунист, стана мафиот...врътна се като фурнаджийска лопата
  • 43 КОЙ БРОИ

    2 21 Отговор

    До коментар #40 от "Точно така":

    За звезда комунистическо протеже...

    Коментиран от #45

  • 44 ВСИЧКО Е ЛЮБОВ

    10 20 Отговор
    Не се хареса на дрогарите, но е любим филм на народа...а Иван Иванов.....изигра чудесно ролята си.....и е истинския любимец на "широките народни маси"
  • 45 КОЙ БРОИ

    24 3 Отговор

    До коментар #43 от "КОЙ БРОИ":

    за звезда СОФИЯНЕЦА Данаилов;-)?
  • 46 бай Даньо

    24 1 Отговор
    О божке и Иван Иванов ли ни раздели!?
  • 47 Сила

    2 20 Отговор

    До коментар #41 от "A "Сила"":

    А, открил си изкуствения интелект..... Браво, добър шаблон! Стандартен, но върши работа!

    Коментиран от #48

  • 48 Ти си mолкова елеменmapно,

    18 3 Отговор

    До коментар #47 от "Сила":

    че при тебе ВСИЧКО върши работа;-)...

    Коментиран от #49, #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Сила

    4 21 Отговор

    До коментар #48 от "Ти си mолкова елеменmapно,":

    "Ноща ражда из мъртва утроба вековната злоба на роба......."

    Коментиран от #51, #53

  • 51 Ми р0бувай си,

    15 3 Отговор

    До коментар #50 от "Сила":

    спира ли те някой...
  • 52 Пецата

    1 25 Отговор
    Хич не ми дреме за тоя нищо и никакъв галфон 😆
  • 53 "НощТа ражда..."

    15 1 Отговор

    До коментар #50 от "Сила":

    Душuцо, оказва се, че не само сu poб, амu сu u eдuн не особено грамоmен рoб;-)... Вмесmо да прелuваш оm пусmо в празно под maзu u под другu cmamuu - оmделu повечко време на българскuя правопuc!
  • 54 Баба ви

    11 0 Отговор
    Печално е в тази рубрика да четем всеки ден за починали 3-4 дейци на културата, общо казано. Отива се цяло поколение от истински артисти. През 70-80 години, златните години на една вече укрепнала държава, а и в международен план на едно по-спокойно време, се изявиха хиляди таланти. Иван Иванов е един от тях, златно момче, което и такова си остана на екран. Днешните поколения са две нива по-надолу. Това е за съжаление. Миналото винаги е по-романтично и това за днешните ще се разбере в бъдещите десетилетия.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.