Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 11:58 3 384 41

Писателят Иван Тренев: Поп Кръстю не е предал Васил Левски

  • иван тренев-
  • писател-
  • васил левски-
  • национални герои-
  • борци за свобода-
  • предателство-
  • история

Според автора хора с власт и титли сега се опитват да опетнят паметта на Васил Левски и други национални герои като скрият истината за живота им

Писателят Иван Тренев получава сериозни анонимни заплахи заради труда си. Пред репортер на Флагман.бг той сподели, че преди около седмица са го предупредили по телефона, че ако не престане да се занимава с архива на Васил Шанов, това нямало да бъде здравословно за него.

Патриотът, който е автор на книгата "Васил Левски 150 години безсмъртие. Уставът на БРЦК", поясни, че месец преди да бъде заплашен, е написал отворено писмо до Национален музей „Васил Левски“, в което моли да бъдат сканирани за научна работа ръкописът от изследователя Васил Шанов, в който се доказва, че поп Кръстю не е предател на Апостола на свободата, както и две оригинални снимки на двамата.

„Преди няколко години архивът е бил дарен на Община Карлово и т.нар. колекционер, а кметът, който вече 16 години е градоначалник, все още не го е обнародвал. Документите от него са изключително важни, защото са свързан със заключителни речи за това, че поп Кръстьо Никифоров не е предател, както и че Левски наистина е предаден за разлика от това, което се пише в новите исторически книги на нашите „мили“ историци. Според тях той не е предаден, тъй като нямало документи за това. Ами като ги крият, няма да я има“, коментира във Фейсбук писателят-пианист, който се е посветил на мисията да спре опетняването на паметта на националните ни герои.

„Измина вече повече от месец, откакто изпратих няколко писма до Община Карлово. Секретарката обяви, че нямало да се занимава само с мен и че не било толкова лесно да ми бъде отговорено“, разказва той.

Архивът трябва да бъде сканиран и да разберат всички българи кой и защо предаде Левски, подчерта Тренев, който е и член на Съюза на българските журналисти.

Според него архивът на Васил Шанов не се обнародва, защото се крие истината за предателите, тъй като някои от техните наследници и днес управляват България. „Псевдоколекционери, които търгуват с културното наследство, се издигат за професори, доктори, дарители, будители и всякакви други псевдотитли. Дават им се, за да си кичат егото, което не може да им бъде задоволено по никакъв друг начин, тъй като те са едни бездуховни нищожници“, коментира писателят.

„Индивиди, които преди 1989 г. щели да бъдат в едни лечебни заведения, твърдят, че Левски е бандит. Сега тези болници не функционират както трябва и всеки пети, който има ментални проблеми, е на улицата“, изтъква той.

Тренев разобличава лъжите, че Левски не е предаден, че не е обесен и че дори според хората с развинтена фантазия бил сключил сделка със султана. Документи от османските архиви категорично доказват, че Апостолът не е убиецът на Стойчо Гергинов – 25-годишен ратай. Вутьо Ветов и Иван Ветов са направили това, а Левски е осъден за престъплението им. Апостолът е бил и срещу обира на Арабаконашката хазна, коментира писателят.

Според Иван Тренев ЦРУ е създадено по Уставите на Апостола на свободата.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 69 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умирам от смях

    20 53 Отговор
    Този няма ли вече да го освидетелстват? Пореден шизо-тейк.
  • 2 КОТарАК

    26 36 Отговор
    на тоя слушали ли сте му бълнуванията/? че Ботев бил в Хонолулу и за архивите на Левски , Раковски..дето били на запад , и му трябвало пари да ги откупи...за поп Кръстьо може , случайно и да е прав
  • 3 честен ционист

    29 35 Отговор
    И както преди, така и сега, попове и бандити делят обща скамейка в ложата.
  • 4 В центъра на София

    18 36 Отговор
    Левски е предаден от българските масони , защото масоните са финансирали обиколкоте на Левски , но Левски в един момент е престанал да изпълнява директивети им и им е отрязал квитанцията. Масонът Захарий Стоянов проскуба тефтерчето на Левски от неудобни истини за масоните. С цялото си нахалство масоните направиха паметник-капище на Левски в центъра на София.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Левски е бил отявлен русофоб.

    41 29 Отговор
    Кой може да го е предал?
    Въпросът е риторичен!

    Коментиран от #34

  • 7 Хахаха хахаха

    23 36 Отговор
    ЦРУ е съставено по устава на Левски хахаха
  • 8 Само да питам

    19 38 Отговор
    Какъв е този психопат?

    Коментиран от #11

  • 9 Умирам от смях

    23 37 Отговор
    "Според Иван Тренев ЦРУ е създадено по Уставите на Апостола на свободата." Това момче е на някакви тежки психотропни вещества явно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 СЗО

    37 4 Отговор

    До коментар #8 от "Само да питам":

    В сградата на ЦРУ има плоча бюст на В. ЛЕВСКИ.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 никола гешев

    37 13 Отговор
    Марин Поплуканов е предателя! Дядо на съвеЦкият гражданин Андрей Карлович Луканов. А лъжго паша - граф Игнатиев настоява пред Султана Левски да бъде съден за криминално дело- убийство, а не за политическата си дейност. Защото тогава максималната присъда би била заточение в Диарбекир, а не бесилка!

    Коментиран от #35

  • 14 Румен

    11 35 Отговор
    В Търново в кауша , Левски казва:- Поп Кръстьо ме предаде”.А да пишат сегашните че попа не е предател е лъжа. Прави се с цел. Попа е държал парите на Революционния комитет. Ама по това време и голяма къща си построил. Сещате се защо е предал Левски. След Освобождението един от заптиетата хванали Левски го питат, кой предаде Левски, и той казва:-А сега да не коляме умряла овца”.Имайки впредвид че Поп Кръстьо е вече починал. Всичко се прави да се онивини църквата. Има мафия навсякъде във всички структори , но погледнете днешните божий чеда по високите етажи. Мерседеси, часовници Ролекс и пълни банкови сметки във валута.Защо ли?.Еми щото перът мръсните пари на върхушката.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кажете истината

    36 18 Отговор
    Обзалагам се, че ръкописът на Васил Шанов доказва, че руснаците имат заслуга в залавянето и смъртната присъда на Левски и за това пишман патрE0тите в Карлово са изтръпнали !!!
  • 17 Мъдрият

    24 36 Отговор
    Това, че поп Кръстю не е предал Левски се знае отдавна!

    И не го казва само този автор, а и много други!

    Това са го измислили комунягите, за да очернят свещениците и църквата!

    Но Левски е извършил убийство, тук че тук авторът да не се опитва да го изкарва невинен!
    Аз съм за това да се казва обективната истина за всеки човек и да не се идеализира никой!
  • 18 Мъдрият

    36 7 Отговор

    До коментар #14 от "Румен":

    Това не е вярно!

    Поп Кръстю не е предал Левски!

    Това е измислено от комунягите, за , за да очернят свещениците и църквата!

    Коментиран от #24

  • 19 Гражданин

    1 26 Отговор
    Прав е човека Ходжата го предаде.
  • 20 За едно е прав

    6 27 Отговор
    Че онези заведения вече не работят. Ама ако работеха тоя нямаше да се размотава по студията.
  • 21 щъркел

    0 25 Отговор
    че не се намира и НА територията на самата Община, ......Общината не е закопала ръкописа в землището си.
  • 22 Настопроценти

    4 25 Отговор
    Мноо кОлтура,ама мноо!
  • 23 Какво значение има кой го е предал

    3 25 Отговор
    И тогава е имало съвестни граждани които са съблюдавали законите.
  • 24 Те и сега свещениците са в черно

    3 25 Отговор

    До коментар #18 от "Мъдрият":

    Само папата е в бяло
  • 25 Факт

    1 30 Отговор
    Левски не е обесен.Бил е обесен един просяк.Левски служи на Султана и става един шпионин.По негово нареждане е бил следен и после унижаван Капитан Петко Войводата.Над Рим има негов бюст !
  • 26 0123

    31 2 Отговор
    С тия коментари от неграмотници и майцепродавци дякон Игнатий ще го изкарате по- черен и от дявола. А що се отнася до това кой го е предал отгвоора се крие в самата организация създадена от него. Всеки е познавал другите. За поп Кръстъо историята е съвсем друга. Версията е пусната от Любен Каравелов. Парите на ловешкия комитет ги е държал сина на поп Лукан . Преди ареста му той ги дава на баща си . През 1972г при събарянето на къщата на поп Лукан са намерени парите ,които той е бил скрил в дувара на къщата. Отидете в Ловеч и проверете разпитайте и не пишете повече , че е срамота.

    Коментиран от #29

  • 27 БеГемот

    15 28 Отговор
    Разбира се че не е ...всъщност Левски е предал поп Кръстьо!А Сащ ни освободиха от османско присъствие...да бъдем политкоректни!
  • 28 Роза

    11 25 Отговор
    След толкова много години е трудно да се установи истината.Е,все се е намерил някой да го предаде!Нищо ново под небето!За всяка голяма личност се намира поне по един предател!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Истината

    0 32 Отговор
    На този гей трябва да му се бутнат всички паметници.
  • 31 Факт

    0 31 Отговор
    Ботев го е презирал.За това години по-късно пише стихотворението си за обесването му (уж).
  • 32 Пецата

    0 33 Отговор
    Бягал и се крил като мишок докато не го гепили и обесили. Даже за герой го набедили разбираш ли 😆
  • 33 бай Даньо

    27 4 Отговор
    Предателя на Левски се казва Любен Каравелов. Идеята че поп Кръстьо предава Левски идва с първата публикация след ареста му на вестника на Каравелов и от там както си знаем да кажат че сестра ти е хурва па разправяй че нямаш сестра ... Каравелов е доказано руски и сръбски агент женен за сръбкиня , която предава архива на централния комитет на сърбите те на русите и той каца удобно в София в притежание на турските власти за процеса ...
  • 34 Кой може да ти е платил?

    3 26 Отговор

    До коментар #6 от "Левски е бил отявлен русофоб.":

    Въпросът е риторичен!

    Коментиран от #39

  • 35 Четете Чудомир!

    27 0 Отговор

    До коментар #13 от "никола гешев":

    Нищо че не е назначен за носител на "Букър";-)... Из разказа му "Номенклатурата": "— Разбира се, разбира! Като си я почнал от средата, то се знае. Може ли така? Че то е все едно да ми викаш ти на мене Качул, вместо Пърликачул."
    Та, думаш, Марин ПОПЛуканов е , цитирам те, "Дядо на съвеЦкият гражданин Андрей Карлович Луканов.", ъ?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 някой

    27 0 Отговор
    След обира на турската хазна . Турците успяват да заловят Димитър Общи . Димитър Общи е с висок пост в революционният комитет. С цел да спаси кожата , той се разпява , и разказа всичко , дори за неща които не са го питали . Турската полиция вече знае кой е Левски , неговата дейност , дейността на БРЦК . Въпрос на време е било да бъдат хванати всичките , комитетите разбити ,членовете и помагачите -заточени , или обесени . Цялото дело провалено . Левски е трябвало да бяга във Влашко за да се спаси , но тъй като е нямал доверие на никой , тръгва на своя глава ,да укрива архивите на революционните комитети , щото подобни новини, за провал и разконспириране на БРЦК , в онези времена не са се разпространявали по имел , и е трябвало да го направи лично. Левски е знаел какво рискува , и самото поведение при задържането му, го показва.
  • 38 Хи Хи Хи

    5 27 Отговор
    Момчето не е наред с глъвътъ още от малък. Явно Раковски го е ударил с бастуня като малък баш у тимбари цата..
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ooo неразуммний народе

    5 0 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956