Last news in Fakti

9 Март, 2024 13:30 1 039 2

Разбиха престъпна група в Испания, продавала фалшификати на Банкси

  • банкси-
  • графити-
  • фалшификатори-
  • фалшификати-
  • продажба-
  • престъпна група-
  • испания

Разследвани са четирима души за измама и престъпления срещу интелектуалната собственост

Разбиха престъпна група в Испания, продавала фалшификати на Банкси - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Полицията в Испания разби група за фалшифициране на произведения на изкуството, заподозряна в продажба на фалшификати, за които се твърди, че са творби на британския уличен художник Банкси, като цените на някои от тях достигат до 1 500 евро и повече, предаде Ройтерс.

Каталунската полиция съобщи в четвъртък, че е нахлула в апартамент в град Сарагоса, където се е намирала работилницата на фалшификаторите. Фалшивите произведения разпространявала чрез търгове, антикварни магазини или онлайн платформи, пише БТА.

Разследващите са иззели девет творби и са установили поне 25 продажби на подобни творби на измамени клиенти в Испания, Германия, Швейцария, САЩ и Шотландия. Четирима души са разследвани, обвинени в измама и престъпления срещу интелектуалната собственост.

Според полицията „двойка млади почитатели на уличното изкуство на Банкси с финансови затруднения“ създават творби в стила на графити майстора с шаблони и мастилени печати в работилницата в Сарагоса, които първоначално продават на цени до 80 евро.

По данни на разследващите дистрибутор, „който познава функционирането на пазара на графични произведения на изкуството“, в сътрудничество със „заинтересована структура за разпространение“, изготвя фалшиви сертификати, които удостоверяват произведенията на твореца Банкси, чиято самоличност никога не е разкривана.

През 2015 г. творбите са представени като част от проекта на Банкси Dismaland - инсталация в стил тематичен парк в британския град Уестън Сюпър Меър. Компанията Pest Control, единственият орган, който сертифицира творчеството на Банкси, установява обаче, че както творбите, така и сертификатите, са фалшиви.

"Разследването остава отворено и не са изключени нови измамени лица и нови арести", добавиха от каталунската полиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    0 1 Отговор
    колко евро стигат?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.