Last news in Fakti

11 Март, 2024 11:31 1 032 3

Значителен напредък във възстановяването на катедралата "Нотр Дам" след пожара от 2019 г. (СНИМКИ)

  • катедрала-
  • катедралата нотр дам-
  • нотр дам-
  • възстановяване-
  • реставрация

Работниците вече премахнаха скелето, от което течеше възстановителната работа

Значителен напредък във възстановяването на катедралата "Нотр Дам" след пожара от 2019 г. (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Възстановена е рамката на нефа в парижката катедрала "Нотр Дам", унищожена от пожара през 2019 г., предаде АФП, като цитира съобщение на институцията, отговорна за реконструкцията.

Снимката, харесана от хиляди интернет потребители, обикаля социалните мрежи, след като беше публикувана във Фейсбук и Инстаграм.

На нея се вижда как работници с каски са излезли над покривната конструкция от масивен дъб и са застанали на скелето с традиционния букет, който поставят при приключването на работата на всеки етап от проекта.

Конструкцията на хора, който също се срути при пожара, беше реставриран през януари.

Шпилът, възстановен в оригиналния стил на архитекта от 19-и век Йожен Виоле льо Дюк, също е пред завършване. Той трябва да се извисява в парижкия хоризонт по време на Олимпийските игри (26 юли - 11 август).

Планирано е катедралата да отвори отново врати на 8 декември тази година, съобщава БТА.

В петък министърката на културата Рашида Дати сформира комисия, която ще избере художник и майстор-стъклар за изработката на шест съвременни витража в катедралата. Те обаче няма да са готови по-рано от 2026 г., отбелязва АФП.

Катедралата "Нотр Дам", която беше силно повредена от масивен пожар през април 2019 г., трябва да отвори отново в края на годината след мащабен петгодишен проект за реконструкцията ѝ. След това околностите на катедралата ще бъдат преустроени сектор по сектор в периода между 2025 и 2028 г., предвиждат плановете на властите в Париж, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    0 1 Отговор
    Това ще стане катедралата "Нотр Дам" ОригиналДЪ...
  • 2 Горно Уйно

    0 2 Отговор
    Нека! Пай че я запалим!
  • 3 Французинът

    1 2 Отговор
    Боли Ма . То Франция вече е против французите. Лудост и античовешки закони повсеместно . Докога ще издържи обикновения човек?