Last news in Fakti

31 Март, 2024 12:58 3 001 8

Валери Йорданов напусна Народния театър и Съюза на българските артисти

  • народен театър-
  • народен театър иван вазов-
  • валери йорданов-
  • александър морфов-
  • сба-
  • съюз на българските артисти

Актьорът съобщи за решението си с публикация в социалните мрежи

Валери Йорданов напусна Народния театър и Съюза на българските артисти - 1
Снимка: БГНЕС

Актьорът Валери Йорданов съобщи, че е напуснал трупата на Народния театър. Той оповести за напускането си в профила си във Фейсбук.

„...току що напуснах и се спасих от бъдещето на тази обилно парфюмирана смрад. Политическа, духовна и недотам-образована реалност. ... току що напуснах и се спасих и от "Съюза на Христо..." пардон на "Българските артисти", пише актьорът в социалната мрежа.

В публикацията си той очевидно коментира наградата от Министерството на културата на церемонията „Икар 2024“, когато Народния театър бе обявен за отличник с най-високи резултати в театралния мениджмънт и творческата дейност:

„Наградата "Мениджър на годината" се оказа много интересна - минус милион и триста и петдесет хиляди - прецедент в историята на театъра...“, твърди Валери Йорданов, отбелязвайки и „+ умишлена дискриминация и изгонване на НАЙ- търсените режижьори и спектакли“.

Напускането на артиста не е никак изненадващо и за мнозина бе въпрос на време, тъй като Валери Йорданов застана твърдо на страната на дисциплинарно уволнения главен режисьор Александър Морфов в конфликта му с директора на Народния – Васил Василев. Той инициира и подписката за неговата (на Василев) оставка, припомня в. Сега.

Валери Йорданов е сред избраниците на Александър Морфов в новата версия на сваления от репертоара на Народния хитов спектакъл „Животът е прекрасен“, която преди седмици при препълнена зала имаше премиера на сцената на „Theatro отсам канала“ под новото заглавие „И все пак, животът е прекрасен“. В нея се участват главните участници в оригиналната постановка – Камен Донев, Рени Врангова, Светлана Янчева, Албена Колева, самият Йорданов и др.

В програмата на Народния театър за следващия месец фигурират заглавия, в които Валери Йорданов играе – „Големанов“ (11 и 24 април) и „Опит за летене“ (4 и 14 април). Не се знае дали те междувременно ще отпаднат от програмата, дали друг актьор ще изиграе ролите на Йорданов, или той ще си „доиграе“ представленията.

„…+ всичко останало, което ще разгледаме мимоходом в съда. честита награда. на колегите“, завършва постът на Валери Йорданов във Фейсбук, без в случая да уточнява за какво ще съди театъра.

Той е придружил изявлението си с линк към статия от немския вестник „Тагесшпигел“, която сайтът „Площад Славейков“ на 26 март подробно цитира. В нея Васил Василев е описан като борец срещу русофилията и театрален новатор, отговорен за новата европейска ориентация на Народния театър и въвеждането едва ли не за пръв път на модерни теми в него.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тежък алкохолизъм

    9 26 Отговор
    С руснака морфов бяха дръжки по напиване,лошото е ,че пиеха в театъра
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЗРИТЕЛ

    28 10 Отговор
    БРАВО НА ТАЛАНТЛИВИЯ, СМЕЛ И ЧЕСТЕН АКТЬОР ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ, ЧЕ СЕ ИЗПРАВИ САМ СРЕЩУ ЗЛОТО ВАСИЛ ВАСИЛЕВ И ХРИСТО МУТАФЧИЕВ, ЖАЛКИ ЛАКЕИ НА БОКО, НА БКП И НА ТУРСКАТА ПАРТИЯ
    НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР ВЪРВИ ЗЛЕ, СРАМНО Е , НИЩОЖЕСТВОТО ВАСИЛ ВАСИЛЕВ ПРОГОНИ ГОЛЕМИЯ АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ, А РАДЕВ ПОДКРЕПЯ ЗЛОТО
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ннннн

    8 16 Отговор
    Хора по цял свят си сменят работата, но не занимават с това хората. Явно този се взема много сериозно.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.