Last news in Fakti

9 Април, 2024 15:57 802 2

Оригинални творби на Салвадор Дали гостуват в Ямбол

  • салвадор дали-
  • изложба-
  • произведения на изкуството-
  • ямбол-
  • творби

Произведения от сребро и злато, гоблени и копринени вратовръзки са сред творбите в изложбата

За първи път жителите и гостите на Ямбол имат уникалната възможност да видят оригинални произведения на световноизвестния художник Салвадор Дали в рамките на изложбата "Design Works" от Колекция Кесаури, Франция.

Изложбата представя около 200 оригинални творби на Дали, включително литографии, произведения от сребро, злато, бронз, гоблени, копринени вратовръзки, ситопечат върху коприна, разпределени в тематични раздели – от козметични продукти до рекламни творби (Дали проектирал дори кориците за “Vogue”, “Town and Country” и “American Weekly”) и лични вещи на Дали и неговата съпруга - рускиня Гала.

Изложбата, която ще остане до 7 юли 2024 г. в Културно-информационен център „Безистен“, предлага на посетителите да се докоснат до богатството и оригиналността на творчеството на Дали, отразявайки неговата уникална визия и неповторим стил.

Колекцията идва в Ямбол след успешното и представяне в Полша, Чехия, Латвия, Естония, Литва и Словакия.

“За жителите и гостите на Ямбол това е една интересна възможност да се докоснат до известния испански художник, скулптор, кинодеец и писател. Надявам се и вярвам, че тази изложба ще предизвика голям интерес сред всички вас“, каза заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов по време на официалното откриване, което се проведе на 8 април.

Кураторите Василий и Александр Кесаури изразиха своята благодарност към общинското ръководство на Ямбол за възможността да споделят тази изложба с Ямбол, подчертавайки значението на подобни културни събития за обогатяването на културния живот на града.

Всички произведения, представени в изложбата, са оригинални творби на Дали, припознати от самия него. Автографът на Дали върху тях е общоприето доказателство за авторство и оригиналност на произведението и то е защитено по всички действащи закони за авторското право. Организатори на изложбата са Община Ямбол и КИЦ - Безистен в партньорство с Art Expo SIA (Латвия) и Колекция „Кесаури“ (Франция).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    3 1 Отговор
    Оригинални в Ямбол,ама друг път.
  • 2 В Солун

    2 1 Отговор
    До 29 Юни в Солун има интересна експозиция за Дали. Има шоу с негови творби, генерирано от ИИ, виртуална реалност, някои репродукции.
    "Dali Immersive Experience".