Last news in Fakti

7 Май, 2014 16:32 1 348 0

Селим бей е първият игумен на „Свети Георги” в Поморие

  • селим-
  • бей-
  • първият-
  • игумен-
  • свети георги-
  • поморие

Самата история на манастира е интересна и различна от другите истории на манастири и храмове

Селим бей е първият игумен на „Свети Георги” в Поморие - 1
Снимка: gramofona.com

Знаете ли каква е историята на манастира „Свети Георги” в Поморие? През 18 век светата обител, посещавана сега от множество хора от близо и далеч, е била турски чифлик,  съобщиха от gramofona.com.

„Заселил се тук Селим бей с цялото си семейство, но той бил тежко болен. Докато спял насън му се явил Свети Георги. Казал на Селим бей да изкопае в определена част на чифлика и да намери плоча, която е чудотворна. А от там ще излиза и целебна вода”, разказа любопитните факти дякон Пламен Димитров.

Той помага в сегашния манастир и с радост посрещаше хора вчера за празника на Поморие. Пръскаше ги със светена вода и им пожелаваше здраве.

Въпреки изключително влошеното си състояние Селим бей събрал сили да остане от леглото. Казал на слугите си да изкопаят, за да намерят посоченото му в съня. Така и станало. Селим бей пил от водата, където днес е аязмото. Оздравял, отказал се от мюсюлманството и приел християнската вяра. Малко след това той станал първия игумен на светата обител.

Днес мястото е едно от най-посещаваните в страната. Не само българи се стичат в „Свети Георги”, за да се молят за здраве или просто да запалят свещ.

През лятото по 50 автобуса с туристи от различни градове посещавали светата обител. Самата история на манастира е интересна и различна от другите истории на манастири и храмове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА