Last news in Fakti

14 Май, 2014 15:41 7 691 0

Театър "Реплика" с Голямата награда на името на Стоян Камбарев

  • награди-
  • "стоян камбарев"-
  • театрално сдружение "реплика"-
  • росен плевнелиев-
  • деси тенекеджиева

Президентът Росен Плевнелиев връчи отличието на формацията на режисьора Георг Жено

Театър "Реплика" с Голямата награда на името на Стоян Камбарев - 1
Носителите на Голямата награда - театрално сдружение "Реплика"

Президентът Росен Плевнелиев връчи Голямата награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев” за 2014 г. на театрално сдружение "Реплика" с режисьор Георг Жено. Отличието се присъжда за оригинален поглед и за забележително постижение в изкуството.

"Вярвам, че днес, когато държавният глава връчва Голямата награда за полет в изкуството, единственото, за което той може да помечтае, е неговият народ да полети на вашите криле – на крилете на младите, талантливите", каза Росен Плевнелиев в изключително искреното си обръщения към младите таланти на финала на една много емоционална и стилна церемония-концерт.

Видимо развълнувани и изненадани от наградата - бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия от 3000 лева, младите актьори от „Реплика” благодариха за признанието и цялото прекрасно преживяване. В началото на вечерта огнената Мартина Вачкова връчи номинацията им, като им пожела от сърце да спечелят Голямата награда и така се превърна в тяхна добра орисница.

Всеки един от номинираните млади творци получи и специална награда, а именно - подкрепа, лобиране и развитие на техни бъдещи проекти. Това е и основната мисия на фондацията за изкуство на името на големия и отишъл си без време режисьор Стоян Камбарев - да подкрепя идеите и да подпомага професионалната им реализация не само кампанийно, а и в бъдеще. Има смисъл да се занимаваш с изкуство, още повече ако има кой да те забележи и да ти даде криле да полетиш.

Традиционно банкерът и главен изпълнителен директор на основния партньор на събитието УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, връчва Голямата специална награда. Този път тя отиде при младата художничка Калина Мавродиева, която ще реализара своя самостоятелна  изложба в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“, като ще бъде издаден и луксозен двуезичен каталог към нея. ТВ водещият Ники Кънчев и културологът и член на УС на Фондацията Кремена Димитрова по-рано връчиха плакета и номинацията на Калина.

Друга специална награда отиде при пишещия човек Иван Димитров.   Писателят, драматург и поет ще участва в престижния фестивал “Europe Interplay”- най-сериозната платформа за млади драматурзи в Европа, който тази година ще се проведе в Брегенц, Австрия, на езерото Констанц от 7 до 12 юли. Наградата бе връчена от режисьора и главен селекционер на фестивала за България - Петър Тодоров, в приятната компания на писателката и драматург Милена Фучеджиева.

Най-младата отличена тази година бе 17-годишната виолистка Илина Илиева. Тя получи специалната си награда от певицата Миленита и маркетинг директора и верен партньор на Фондацията Брайън Търнър, а именно - да реализира свой концерт в красивото арт пространство на България Мол. Малко преди това, за да връчат номинацията на сцената, я изненадаха жената-оркестър Юлия Христова и създателят на всеобщата просвета, мъжът-оркестър Камен Донев.

Христо Ушев – номинираният млад и изключително талантлив актьор, като специална награда получи възможност да участва в следващите филмови продукции на БНТ. Неговото отличие връчиха представители на  основните медийни партньори на наградата - Александра Гюзелева-Шани (БНТ) и програмният директор на Радио „Дарик“ Константин Вълков, който изрази своя най-искрен възторг от мисията и класата на събитието.

Изненадваща награда бе и организирането на тридневен летен уъркшоп в полите на Пирин  за голямата трупа на сдружение „Реплика”. Тя им бе предоставена от Алекс Евтимов - собственик и управител на луксозен хотел в Банско и верен партньор на наградите още от създаването им.

Oт тази година събитието е част от официалния културен календар на столицата и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019.

Церемонията протече под формата на спектакъл, в който естетски едно в друго преливаха кино, музика и слово, обединени от водещия и голям приятел на Фондацията за изкуство - Драгомир Симеонов. С много усмивка и малко тъга  всички присъстващи си спомниха за гения на художника  и автор на статуетката Кольо Карамфилов с вълнуващия филм „Малка приказка за Кольо К.”, направен с любов от най-близките му приятели Елин Рахнев и Деси Тенекеджиева - председател на УС на фондацията и продуцент на събитието.

Екипът на известния фотограф и оператор Васил Къркеланов се зае с тв реализацията на церемонията, която ще бъде излъчена на 19 май от 23 ч. в ефира на БНТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА