Last news in Fakti

19 Май, 2015 20:58 1 253 1

Емил Райнов: В здравеопазването нещата са трагични

  • здравеопазване-
  • трагични-
  • нещата-
  • емил райнов

"В здравеопазването нещата са трагични". Това коментира народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов на кръгла маса по темата, организирана от председателя на групата на левицата в СОС Милка Христова и общинския съветник Анна Славова. Форумът е част от поредицата дискусии, които провежда Градският съвет на БСП в София. 

“Ние си знаем, че нещата в здравеопазването са трагични. Още повече, че вече се говори за нещо безпрецедентно - обединяване на държавна с общинска собственост. Няма никакво правно основание за такова нещо”, категоричен бе Емил Райнов. По думите му затова и се e стигнало до протеста на медиците от онкодиспансера в Благоевград. „Начело на това недоволство беше кметът на града, който е от ГЕРБ. И точно той протестира срещу своя министър. Какво се случва?”, попита народният представител. Той уточни, че голяма част от тези диспансери, предимно онкодиспансерите, са били оборудвани с модерна техника по европроекти. По думите му средствата от тези проекти са предоставени с условието, че в следващите 5 години то няма право да си променя собствеността. „Ако това се случи, ще трябва да връща парите. И никой не се замисля за това. За пореден път се създава напрежение сред колегите. В момента лекарите от всички диспансери са готови за протести", категоричен бе той.

Емил Райнов коментира и обединението на 9 болници в София. "Събират ги в някакво гражданско сдружение с някаква шапка. От една страна целят намаление на администрацията - ще икономисат пари. От друга обаче създават нова администрация и идва въпроса - кой ще плаща? Отговорът е, че пак болниците ще плащат. Т.е. хаосът, който съществува, се засилва все повече и повече", допълни депутатът.

Народният представител от БСП обърна сериозно внимание на неумението на Столична община да се възползва от средствата по европейски проекти. "Важното е общинското здравеопазване да може да види онези европроекти, по които би могло да кандидатства за пари”, обясни той. Емил Райнов посочи, че вече е минал един проект, който е завършил печално: "Спри и се прегледай!" „Осигуряваше европейски пари за профилактика, за скрининг на онкозаболяванията. Къде беше Софийска община? Акцентирам точно върху този проект, защото преди около месец в СОС мина гласуване за пари за скрининг. Само че тези пари можеше да бъдат осигурени по европроекти, а средствата, които сега отделиха за това, можеше да отидат другаде, където е належащо. Парите от Европа така и не можахме да ги усвоим. А сега вадим средства от бюджета за това”, обясни той.

Емил Райнов засегна и проблема с липсата на възможности за профилактика и превенция. "Тези неща са най-близо до хората. От тях всички имаме нужда, за да не стигаме до болниците за активно лечение”, каза той. Райнов изрази мнение, че има още много да се прави в областта на здравеопазването в столицата. По думите му това е в ръцете на бъдещия общински съвет. „Можем всичко да си говорим, но най-важно е какво ще решат съветниците в него”, посочи Райнов. Народният представител обясни, че гласовете в СОС се броят по същия начин, по който и в парламента. „Може да имаш прекрасна идея, ако не събереш гласовете, за да я приемат, тя си остава само пожелание. Ние можем да поемем ангажимент да реализираме много неща, но трябва да имаме възможността да ги изпълним. Трябва да имаме мандат. А мандата го дава избирателят. Затова нека всички заедно да подходим по-сериозно. Да гласуваме, да дадем мандат и после да изискваме. Защото отстрани е лесно да се говори", каза още Емил Райнов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    0 0 Отговор
    Еийй много се краде в тази държава!