Last news in Fakti

22 Юли, 2015 19:09 2 431 0

Шест добавки към храните увреждат човешкото ДНК

  • днк-
  • добавки-
  • храните-
  • учени-
  • бан

Учени от БАН с научно откритие

Шест добавки към храните увреждат човешкото ДНК - 1
Снимка: bTV

След мащабно изследване на БАН българските учени констатират, че шест хранителни добавки със сигурност увреждат човешкото ДНК. Както Факти.бг съобщи, това беше обявено вчера.

Днес Доцент д-р Георги Милошев, ръководител на Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН, коментира в „Лице в Лице” по bTV кои са най-опасните добавки в храните.

Според учена всяко увреждане на човешкото ДНК създава потенциал за развитие на ракови заболявания. Шестте добавки, които са основно оцветители и консерванти, се съдържат в меса, оцветени сладкиши, колбаси и дори в кафето и енергийните напитки.

Сред тях са консервантът натриев нитрит - Е 250, прибавян при производството на бои, в месните продукти и консервираните изделия; синтетичният кофеин, които се прибавя в кафето, шоколада и много безалкохолни напитки; оцветителите Е 127, Е 143, и 4-аминоантипирин (4-ААP), който има обезболяващо и противовъзпалително действие и се използва във фармацевтичната индустрия.

Според доц. д-р Милошев, е важно хората да знаят за опасностите, които определени добавки крият. Той посъветва родители да не позволяват на децата си да ядат силно оцветени сокове, дъвки и бонбони или торти със снимки на тях.

По думите на специалиста, не би трябвало хората да се притесняват от употребата на ГМО. Ако при производството му са следвани научните изисквания, генно модифицираните продукти не би трябвало да са опасни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА