Last news in Fakti

19 Септември, 2011 13:10 2 579 0

20 години по късно: Ново издание на култов албум на Нирвана

  • нирвана-
  • сиатъл

Live At the Paramount със световна премиера по VH1 на 24 септември


Новата версия на "Nevermind" е посветена на 20-ата годишнина от излизането на оригиналния албум.

Албумът ще бъде пуснат на пазара в две версии - на четири CD-та и на едно DVD. Към 12-те песни, които се съдържат в оригиналния диск, ще има и допълнителни материали.

На 19 септември албумът ще излезе във Великобритания, ден по-късно и в САЩ.

На 23 септември в ефира на VH1 Classic, VH1 и в избрани кино театри в цял свят ще се състои световната премиера на Nirvana: Live At the Paramount – единственият концерт на легендарната сиатълска алтърнатив банда, заснет на кино (16мм) лента навръх Хелоуин 1991 година – малко повече от месец след рилийза на втория студиен албум на Кърт Кобейн и Крис Новоселич (първи с Дейв Грол), Nevermind, от който през 2011 година (на 24 септември) се навършват 20 години, съобщи avtora.com.

Албумът e записан през пролетта на 1991 г. и е продуциран от Butch Vig, а през януари 1992 г. детронира от върха на Billboard 200 Dangerous на Майкъл Джексън. Две десетилетия по-късно, Nevermind има платинен сертификат (10 млн.+ продадени копия в САЩ) от RIAA и заема 28-мо място в класацията на най-продаваните албуми в света за всички времена (30 млн.+ копия).



Премиерата на Nirvana: Live At the Paramount по VH1 ще може да бъде гледана в България в 6:00 сутринта на 24 септември (11PM EST). Концертът ще бъде включен и в Super Deluxe изданието на Nevermind, съставено от 4CD и DVD.



Нирвана е американска гръндж група, сформирана от нейния вокалист и китарист Кърт Кобейн и басиста Крис Новоселич в Абърдийн, щата Вашингтон. Песните й се отличават с цинични и "тежки" текстове. През групата преминават серия барабанисти, като най-дълго задържалият се е Дейв Грол, присъединил се към Нирвана през 1990 година.


Със своя водещ сингъл „Smells Like Teen Spirit“ от албума Nevermind (1991), Нирвана навлизат в музикална вълна, считана за субстил в алтернативния рок, наречен гръндж.

Други сиатълски гръндж групи като Alice in Chains, Pearl Jam, и Soundgarden също постигат популярност и като резултат алтернативният рок става доминантният стил, излъчван по радиата и музикалните телевизии в САЩ за първата половина на 90-те години на миналия век. Фронтменът Кърт Кобейн се възприема като говорител на цяло едно поколение — поколението "Хикс".


Съществуването на Нирвана приключва със смъртта на Кърт Кобейн през април 1994, но популярността на групата продължава в следващите години. Повече от осем години по-късно „You Know You're Right“, песен от последната незавършена студийна сесия, оглавява всякакви радио класации. От дебюта си през 1987 групата са продали 50 милиона албумни копия из целия свят.

Нирвана продължават да имат своето присъствие по радио станции из света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА