Last news in Fakti

19 Септември, 2011 15:44 933 0

Нощно шоу за начало на есенния археологически сезон на крепостта Состра

  • нощно шоу-
  • крепост состра

Единайсетият археологически сезон на римската крепост Состра до с. Ломец, Троянско, ще бъде открит на 23 септември 2011 г. от 18.30 часа с впечатляващо нощно шоу - „Искри от вечността”, съобщиха от НИМ.
 Организатори на проявата са: Музеят на занаятите в Троян, Община Троян, Ротари клуб – Троян и Националният исторически музей /НИМ/.
     Спектакълът на открито се прави за втори път. Музейните специалисти ще влязат едновременно в ролята на сценаристи, режисьори, водещи и актьори.
     Ще се пренесем назад в древни времена, когато тези земи са били обитавани от нашите предшественици траки и римляни.
     Участниците в спектакъла са над 30 души. Гостуват млади актьори от Пловдив, които ще представят на публиката древни тракийски обреди и ритуали. На фона на крепостните стени публиката ще наблюдава дефиле с антични ризници и накити, както и изпълнения на популярната трупа „Първа тракийска кохорта” – Свищов. Тя пресъздава военните умения на римските войници и културата на Римската империя.
     Ще има тържествена смяна на караула, отдаване чест към императора, демонстрации на римски битки, триумфални маршове, обичаи, римска поезия и други.
     Антична музика, на фона на запалени факли, ще предшества кулминацията на вечерта.
     Крепостта ще грейне в светлина. За това ще се погрижи специализирана фирма (Victoria Fireworks) за организиране и провеждане на светлинни спектакли и шоу зари. Огнени водопади, жертвеници, римски свещи, комети и стрели, са част от множеството изненади, които ще може да наблюдавате.
Состра ще „възкръсне”, представяйки ни мигове от вечността си.
     Организаторите на проявата са убедени, че отново ще събират стотици любители на древната история на българските земи. Мястото не е случайно поради факта, че крепостта Состра е сред най-добре запазените римски укрепени военни лагери в провинция Долна Мизия.
     НИМ прави там редовни археологически разкопки от 2002 г., със сътрудничеството на колеги от Националния археологически институт, с музей към БАН - доц. д-р Сергей Торбатов и проф. д.и.н. Румен Иванов.

Ръководител на експедицията е гл. ас. д-р Иван Христов, който тази година си е поставил амбициозната задача да открие първите жилища на войници и офицери във вътрешността на укрепения римски форт. Археологическите проучвания имат за цел да бъдат проучени основите и на най-ранния лагер от втората половина на II век.
     Мотото на експедицията е „Да разгадаем историята на кастелите Состра”.
     Терминът „кастели” / крепости/ е в множествено число, тъй като до Ломец са запазени останките на три крепости, строени с една цел, но в различни периоди от II до V век.
     В сегашния си вид Состра е със запазени до два метра стени и с главна източна порта, реставрирана до 6-ия м.
     Обектът е изключително добре поддържан и е разположен само на 100 м от главния път Ловеч - Троян.
     Поради това, че е запазена, а структурите й -добре проучени, Состра е включена за посещение в програмата на Световния лимес конгрес, който ще се състои през 2012 г. в България.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА