Last news in Fakti

27 Януари, 2016 10:00 2 309 0

Бременните българки да избягват пътувания до Южна Америка

  • зика-
  • вирус-
  • ангел кунчев-
  • южна америка-
  • българки-
  • бременни-
  • опасност

Опасността е епидемия на вируса Зика в България е теоретична

Бременните българки да избягват пътувания до Южна Америка - 1
Снимка: БТА/ AP

Бременните българки да избягват пътувания до Южна Америка. Такъв съвет даде д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, по повод зачестилите случаи на заразени с вируса Зика в Южна Америка и Карибския басейн.

В интервю за Факти.бг епидемиологът заяви, че към момента няма пряка опасност за България. Възможността за огнище на вируса в Европа е по-скоро теоретична.

Д-р Кунчев, какво трябва да знаят за вируса Зика българските граждани, пътуващи до Южна Америка и Карибския басейн?

Искам да обърна внимание по-скоро на българките, които имат намерение да пътуват през следващите месеци до Южна Америка и най-вече на бременните жени и тези, които очакват в този период да забременеят. Основният проблем с вируса Зика е този, че касае бременните жени, защото има опасност от малформация на плода и развитие на микроцефалия. По време на епидемията – в Бразилия и други страни от Южна Америка - се предизвикват най-вече такива усложнения.

Има ли мерки, които трябва да вземат преди пътуването и препоръчително ли е такова до районите на огнища?

Забрана за пътувания няма, но що се отнася до бременни жени, е препоръчително да отложат пътуването. Възможностите за профилактика не са много, няма ваксина и лечение. Предпазване от ухапвания от комари е трудно, особено ако комарите са много там, където пребиваваме. Каквито и мерки да вземем – с репеленти, покриване на тялото – това не може да ни осигури 100% защита от ухапване от комар, който пък може да е носител на вируса.

Има ли опасност за епидемия у нас - предадена от хора, преминали през огнищата и идващи към България?

Тя е по-скоро теоретична. Оценката на Европейския център за превенция и контрол върху болестите (ECDC) e, че към момента няма пряка опасност за Европа. За да има огнища, налице трябва да са няколко фактора, сред които комари от тези видове. Съвпадението човек да е носител на вируса, да попадне в сезон, в който комарите са масово разпространени в Европа и някой от тези комари да пренесе кръв на друг човек, е по-скоро невероятно. Така че, това е теоретична заплаха. Ако продължи разпространението, все пак това може да се случи.

Възможно ли е по полов или кръвен път да бъде пренесен вирусът Зика?

Няма потвърден случай на полово предаване. А кръвно, по аналогия с други вируси, не е невъзможно. Давам за пример вирусите Денга и Чикунгуня, но това са по-скоро изключения.

Факти.бг припомня, че вирусът Зика бързо се разпространява в Южна Америка и Карибския регион. Появи се информация за повишен брой вродени дефекти при новородените, както и на парализа при възрастни. Симптомите на Зика са повишена температура, обриви по кожата, както и мускулни болки.

Разпространението на вируса бе придружено от случаи в Бразилия на новородени бебета с микроцефалия – вродена малформация, при която обиколката на главата на бебето изостава двукратно под нормата за съответната възраст.

Първите случаи на заразени със Зика в Южна Америка бяха регистрирани през месец май 2015 година. Оттогава насам вирусът се разпространи в много страни и достигна дори до Карибите и Мексико. В Гвиана, Барбадос, Суринам и Хаити бяха потвърдени случаи на заразени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА