4 636 0

5 съвета как да предпазим очите си от компютъра

Мнозина прекарват по-голямата си част от деня пред компютъра

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Голяма част от хората ежедневно прекарват дълги часове, работейки пред компютър, а най-потърпевши са очите. Ето няколко полезни съвета как да пазим зрението си

1. Мигайте

Всеки път, когато мигаме, клепачите покриват очната ябълка с естествени сълзи. Това пречи на очите да изсъхнат, което би могло да доведе до зачервяване или изсушаване. Изкуствените сълзи също са вариант, но тук е препоръчителна консултация с офталмолог.

2. Спазвайте разстоянието от монитора

Центърът на копютърния монитор ви трябва да е на около 15-ина сантиметра под нивото на очите ви. Препоръчително е разстоянието от очите до монитора да е поне 60 сантиметра.

3. Посещавайте офталмолог веднъж годишно

Така ще проверявате дали няма промяна в диоптъра ви и дали нямате нужда от нови очила. Често появяващите се главоболия, парене в очите и зачервяване също са сигнал, че трябва да посетите очен лекар.

4. Търсете добра светлина

За да не се увредят допълнително очите ви, докато сте пред компютъра, уверете се, че помещението е добре осветено. Естествената светлина е най-желателна за здравето на очите.

5. Придържайте се към редовни почивки

Добре е на всеки 20 минути да правите почивка в продължение на 20 секунди, отмесвайки погледа си от монитора. Фокусирайте по-далечни предмети през това време. Така ще тренирате очите си.Напиши коментар:


Публикувай