Last news in Fakti

3 Октомври, 2016 05:00 17 402 21

Какво би станало ако светът се откаже от месото?

  • месо-
  • вегетарианци-
  • вегани-
  • свят-
  • селкостопански животни-
  • животновъдство-
  • ефект-
  • ползи-
  • недостатъци-
  • храна

Положителните ефекти от това решение са многобройни, но негативните страни, могат да са катастрофални

Какво би станало ако светът се откаже от месото? - 1

Хората стават вегетарианци по най-различни причини. Някои решават, че по този начин ще облекчат страданията на животните, други смятат, че като се откажат от месото ще водят по-здравословен начин на живот, трети са принудени да се хранят само с растителни продукти подари здравословни причини. Има и такива, които се обявяват за еколози и са убедени, че като не ядат месо ще намалят емисиите на парникови газове.

Без значение каква е причината да премахнете месото от диетата си, факт е, че това води до редица ползи. И колкото повече хора по света правят този избор, толкова повече ще се увеличават и ползите в глобален мащаб. Но ако всеки един човек на планетата стане вегетарианец, това би довело до страшни последици за милиони, ако не и за милиарди хора.

Андрю Джарвис от Международния център за тропическо земеделието в Колумбия смята, че темата за вегетарянството е "приказка за два свята". "В развитите страни, вегетарианството ще донесе най-различни ползи за околната среда и човешкото здраве. Но в развиващите се страни подобно решение ще има негативни ефекти по отношение на бедността", заявява той пред Би Би Си.

Джарвис и други експерти в центъра дават своите хипотези за това какво може да се случи, ако месото изведнъж отпадне от меню на всеки един човек на планетата.

Какво би станало ако светът се откаже от месото?

Околната среда и климатът

Първото нещо, което учените са изследвали били промените в климата.

Производството на храни допринася с 1/4 до 1/3 за всички антропогенни парникови емисии в световен мащаб, а отговорността за тези цифри пада върху отглеждането на селскостопански животни за храна. Въпреки това хората рядко си дават сметка как изборът им на храни влияе върху изменението на климата. В САЩ например, едно четиричленно семейство средно отделя повече парникови газове отколкото две леки коли.

"Повечето хора не мислят за последствията от храната върху изменението на климата", казва пред Би Би Си Тим Бентън, експерт по сигурността на храните в университета в Лийдс. "Ако ядем по-малко месо ще направим бъдещето на нашите деца и внуци много по-светло."

Марко Спрингман, научен сътрудник в програмата "Бъдещето на храните" към школата "Оксфорд Мартин", прави опит да изчисли с колко точно би се подобрил светът. Той и колегите му са изградили компютърни модели, които предсказват какво би станало, ако всички станат вегетарианци до 2050 г. Резултатите показват, че до голяма степен, премахването на червеното месо от хранителния ни режим би намалило вредните емисии, свързани с храните, с около 60%. Ако светът изцяло спре да консумира животински продукти, емисиите биха спаднали с почти 70%.

"Когато разгледахме различните начини, които можем да приложим, за да намалим опасните нива на изменението на климата, установихме, че ако хората започнат да консумират по-малко месо или дори изцяло го премахнат от храната си, ще стабилизираме нивото вредни емисии, които хранителната индустрия отделя", заявява Спрингман в интервю за Би Би Си. "Такъв сценарий е доста нереалистичен - но подчертава значимостта на емисиите от храните, които ще се появят в бъдеще."

Храната, особено живите животни, също така заема много място - това е източник на парникови емисии, заради промяната в предназначението на земята и освен това води до загуба на биоразнообразие. От приблизително 5 милиарда хектара земеделска земя в световен мащаб, 68% от нея се използват за животновъдство.

Ако до 2050 г. всеки човек на планетата стане вегетарианец, в идеалния случай бихме отделили поне 80% от територията на тези пасища за възстановяване на тревистите зони и горите, което от своя страна ще намали нивата на въглероден двуокис и допълнително ще намали вредните емисии.

Превръщането на бивши пасища в естествени хабитати вероятно ще допринесе и за биоразнообразието. Животни като биволите и вълците ще могат да живеят необезпокоявани в естествената си среда без да пречат на хората.

Какво би станало ако светът се откаже от месото?

Оставащите 10-20% от бившите пасища биха могли да се използват за отглеждане на повече земеделски култури, за да се запълни недостигът в доставките на храна. Макар увеличението на земеделска земя да е относително малко, то напълно би компенсирало липсата на месо, защото една трета от земите, използвани в момента за посеви, са предвидени за производство на храна за селскостопански животни, а не за хора.

Възстановяването на околната среда, и преходът към растениевъдство изискват планиране и инвестиции, тъй като земите, използвани за пасища, са бедни на важни хранителни вещества за растенията. "Не можем просто да махнем кравите от земята и да очакваме тя сама да се превърне в естествена гора", коментира Джарвис.

Месоядната ни същност

Хората, които в миналото са били ангажирани в животновъдството също ще се нуждаят от помощ, тъй като ще трябва да се ориентират към ново препитание, независимо дали ще се занимават с растениевъдство, ще залесяват старите пасища  или ще произвеждат биоенергия от растителни вторични продукти, които понастоящем се използват като храна за добитъка.

Също така може да се плаща на някои ферми да отглеждат селскостопански животни за екологични цели. "В Шотландия голяма част от природата е "опитомена" от човека, за да обслужва нуждите на овцевъдството", казва пред Би Би Си Питър Алекзандър, изследовател на моделирането на социално-екологични системи в Единбургския университет. "Ако премахнем овцете, средата ще стане много различна и биха могли да се появят потенциално негативни ефекти върху биоразнообразието."

Какво би станало ако светът се откаже от месото?

Ако не успеем да осигурим ясни кариерни алтернативи и субсидии за онези, които досега са се занимавали с животновъдство, вероятно ще бъдем изправени пред сериозна безработица и социални вълнения - особено в селскостопанските райони.

"На планетата има над 3.5 млрд. домашни преживни животни и десетки милиарди пилета, отглеждани и убивани всяка година за храна," казва Бен Фалан, който изучава баланса между производството на храни и биоразнообразието в университета Кеймбридж . "Говорим за мащабни икономически промени и проблеми."

Дори и най-добре обмислените планове вероятно няма да могат да предложат алтернативно препитание за всички. Около една трета от земята на планетата се състои от сухи или полусухи пасища, които могат да поддържат единствено животновъдството. В миналото, когато хората са се опитвали да променят функциите на части от Сахел - огромна ивица земя, разпростираща се от изток на запад в Африка, южно от Сахара и северно от Екватора - превръщайки я от земя за животновъдство в земеделска, обработваема земя, почвата е станала неплодородна и регионът опустял.

"Без животновъдство, животът в определени условия би станал невъзможен за някои хора," коментира Фалан. Това включва най-вече номадските групи като монголите и берберите, които, лишени от добитъка си, ще трябва да се установят за постоянно в градове. Това би довело до загубата на културната им идентичност.

Но дори онези, чиято прехрана не зависи изцяло от добитъка, биха пострадали от изчезването на месото, тъй като то е важна част от историята, традициите и културната идентичност на почти всички народи по света. Много култури използват добитъка за религиозни и културни цели както и като проявление на традициите им. Някои култури подаряват живи животни на сватби, други ги принасят в жертва на Бог, в трети месото представлява важна част от традиционните им празници.

"Културният ефект от пълното отказване от месото би бил огромен, поради което опитите за намаляване на консумацията на месо често са се проваляли," казва Фалан.

Какво би станало ако светът се откаже от месото?

Ефектът върху човешкото здраве също е противоречив. Компютърният модел на Спрингман показва, че ако всички станат вегетарианци през 2050 г, смъртността ще намалее с около 10%, тъй като ще са намалели и сърдечно-съдовите заболявания, диабета, инфарктите, инсултите и някои видове рак. Премахването на червеното месо от диетата ни би спомогнало за половината от този спад, а останалите ползи се дължат на намаляването на броя калории, които хората консумират, както и на по-голямото количество плодове и зеленчуци, които ще се консумират. В световен мащаб, придържането към веганството, допълнително би засилило още няколко ползи: вегетарианството предотвратява 7 млн. смъртни случая годишно, а веганството увеличава този брой на 8 млн; по-малко хора страдат от хронични заболявания, свързани с храните, което означава и намаляване на разходите за здравеопазване, приблизително с 2-3% от световния брутен вътрешен продукт.

За да се реализират тези прогнозирани ползи обаче, ще е необходимо да се намерят подходящи алтернативи, които да заместят месото. Животинските продукти съдържат повече хранителни вещества на единична калория от основните вегетариански продукти като зърнени храни и ориз, така че изборът на подходящ заместител е изключително важен, особено когато в днешно време има над 2 млрд. недохранени хора по света. "Глобалното вегетарианство ще породи здравна криза в развиващия се свят", коментира Бентън.

Какво би станало ако светът се откаже от месото?

Важен е балансът

За щастие, не е необходимо целият свят да зачеркне месото и животинските продукти от храната си, за да извлече ползите на този драстичен ход. Има и по-умерени начини да се намалят негативните последици и да се увеличат положителните ефекти.

Всичко, което е в умерени количества или граници е полезно или поне не вреди. Ето защо умерената консумация на месо и размерът на порциите е от изключително значение. Според някои изследователи, посветили дълги години на правилното хранене, ако се спазват препоръките на Световната здравна организация относно храните и количествата им, които човек трябва да консумира, това би намалило емисиите на парникови газове значително.

"Става дума за незначителни промени в диетата на хората" казва Джарвис. "Никой не ни е принудил да избираме между два крайни варианта - или си вегетарианец или ядеш месо. Всичко е в баланса."

Определени промени в хранителната индустрия била насърчили хората да се хранят по-здравословно и природосъобразно, коментира Шпрингман като дава за пример идеята да се повиши цената на месото, а тази на пресните плодове и зеленчуци и зърнени култури да стане по-ниска.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошибиян

    0 3 Отговор
    Просто човеците трябва да бъдат избити като лош експеримент....убива животни за забавление и да си кичи стените с главите им а същото време ще покорява космоса и други планети и ще раздава правосъдие в космоса....абсурди дано извънземна раса изтреби човеците секунда по скоро щото това е абсурдно малоумие

    Коментиран от #11, #15, #17

  • 2 Тошибиян

    0 1 Отговор
    Тази раса извънземни която е сътворила експеримента човеци органична материя явно е и тя изостанала като творението си нараечено човеци или направо можем да кажем не изостанала а на принципно грешен път на развитие..дано друга раса предизвика катаклизъм и човеците да загинат до един всички
  • 3 Гост

    3 1 Отговор
    По голяма простотия не бях чел.Няма по големи ....... от веганите,еколози,зелени и всякакви псевдо защитници.Защо вместо да дрънкат глупости не си направят групово сепуко и ще си решат дилемата.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 112

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Всъщност изобщо не са глупости, но явно сте доста необразован.
  • 5 Боци

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Абе не знам далин сепуко или харакири им отива повече да си направят, ама едно знам: днес на обяд съм на две комбо шишчета с гарнитура, а довечера мисля да са наденички на скара. И въобще не ми пука дори и да са го изнасилили животното преди да го убият та да стане после на шишчета и наденички и пържолки!

    Коментиран от #20

  • 6 Morgoth

    1 1 Отговор
    Най-голям проблем за околната среда са огромното количество крави, но ако спрем да ядем червено месо те няма да си отидат, просто ще се подменят по-рядко, защото иначе ще трябва да спрем да ядем сирене, кашкавал и всички млечни продукти. Т.е. да станем вегетарианци не е достатъчно, за да има този ефект трябва да сме вегани поне по отношение на кравите (явно пилетата и яйцата не са проблем).
    Земята пък която в момента изхранва животните няма да може просто ей така да стане на гори и поляни, защото изчезването на месото ще доведе до увеличаване потреблението на жито, картофи, ориз и други. Може да се окаже, че необходимата за компенсация земя е повече от тази която сега се ползва за паша.
  • 7 Morgoth

    3 1 Отговор
    Друг интересен въпрос е здравето. Разбирам, че всеки един фанатик има желанието да прокламира манията си, но човешкия организъм се нуждае от месо. Не в голямо количество, но му трябва. Липсата на месо, особено за децата може да доведе до проблеми, които в момента не са известни и изследвани.
    Тези 7-8 милиона смъртни случаи не идват реално от месото, а от преяждането. Ако сменим месото с тестени и сладки в същото количество няма да избегнем нито сърдечните заболявания, нито диабета. От друга страна едно балансирано хранене с умерени калории включващо месо би могло също да спаси тези 7-8 милиона.
  • 8 erdal

    1 0 Отговор
    Доказано е, че най-подходящото месо за кебапче е от свински джолан. Той е богат на съединителна тъкан колаген, която желира кебапчето и при печене му придава спойка и естествен вкус. Преди това обаче трябва да се извади мускулната тъкан и да се премахнат сухожилията.

    Може с телешко и свинско. Най-разпространеното съотношение е 60% свински джолан и 40% процента тлъсто гръдно свинско месо. Това е оригиналът Джоланът не позволява на кебапчето да се свива диаметрално и линейно при печене, а шареното свинско му придава сочност. Когато е на скарата, мазнината не изтича навън, а остава вътре в тези желатинови прослойки. Като хапнете, устата ви се изпълва със сочна мазнинка. Сега са много модерни синтезирани колагенови белтъци от говеда. Слагат също емулсия от свински кожички.

    Добра смес се получава от свинска плешка, джолан и сланина. Може да се прибави и говежда плешка. Има различни комбинации, важното е тлъстината да не е повече от 33% и, разбира се, водата, която се добавя, да е съобразена с водозадържащата способност на месото. Тук няма рецепти, всичко е индивидуално. Зависи от степента на узряване и колко е прясно месото.
    Месото трябва да е прясно и узряло. Трябва да е смляно на по-малка решетка - 3-4 милиметра. Сланината може да е на мъничко по-едро, за да има рисунък. Но преди да се мели, трябва да е престояла една нощ на минус 10 градуса, така се реже много по-добре. Втората тънкост е месото да остане поне една нощ в хладилник, може да престои със
  • 9 ЧНА

    4 1 Отговор
    Веган = некадърен ловец! Стара индианска поговорка.

    Коментиран от #21

  • 10 виц

    0 0 Отговор
    Каква е вредата от веганството? Ако Ева не беше веганка, сега всички щяхме да сме в рая!

    Коментиран от #12

  • 11 иж 58

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тошибиян":

    Не е лошо,да посетиш най-близкия психодиспансер
  • 12 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "виц":

    Ева що мислиш, че не го е лапала - значи не е веганка!
  • 13 хранителната индустрия

    1 0 Отговор
    Цитирам последното изречение от първия абзац:
    "В САЩ например, едно четиричленно семейство средно отделя повече парникови газове отколкото две леки коли."
    Муаахахахахахахахаха, Дизелгейт ряпа да яде! Тея пърдели изпускат толкоз газове, че два дизела не им смогват!
  • 14 mediator37

    1 1 Отговор
    №8 такъв вдъхновен апотеоз на кебапчетата прави, че щях да се удавя в слюнките си. И въобще не се трогва от проблемите на планетата, ами напротив.
    Наближава краят на работното време, иде време за преяждане със свинско. Да живее прасето! Всичките прасета на кюфтета! ... и на кебапчета с желатин от джолан.
  • 15 Гоги

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тошибиян":

    Много си лошо момче? Ако така избиаше отрепки крадци резидиви лъжливви и пречещи ни политици, аз щях да те нарека "войводо"? Ала ти искаш наред? Прав си, но има не един добър човек, на когото ву пука. На тях се крепи и живота. А да ликвидираш всичко е тъжно. Ето чуй как радостно пеят днес синигерите и ще разбереш! Ако до лисвидиране накуп то и баба знае? Ала не бива! Да видим какъв ще е резултата от президентските избори. Ако Цецка стане Дъ Мадър на нацията аз ще се отровя с алкохол от бай Киро...
  • 16 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    По устройство на храносмилателната си система човекът не е нито тревопасен, нито месояден ! Той е плодояден. Но вкусът на много поколения е извратен със всичките негативни последствия от това ! И всеки сам избира как да го живее този живот със всичките му болести и страдания. За това има медицина, медици и фармация... Там също има хора, които трябва да живеят.......По неразумно същество от" разумния човек" на тази планета --- просто НЯМА !

    Коментиран от #18

  • 17 Месояд

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тошибиян":

    Съгласен съм . Няма по-гадна гад от човека . Вирусът от който страда планетата Земя .
  • 18 321

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Шаран БГ":

    И аз смятам, че сте прав. Имам две малки деца. По-малкото е на годинка и го гледам как налита на плодове инстиктивно. Голямото също много обича. За жалост с детски градини, макдоналдски, сладки изкушения ще им се изкривят естесвените вкусове ...
  • 19 Асан

    1 0 Отговор
    Всички Вегани да се нареждат на ливадата и да започват да пасат!
  • 20 Смех

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Боци":

    Боцко, а как са ти хапченцата за холестерол, кръвно и подагра? Сигурно имаш и доволно количество сланина по шкембето хах Тошибиян ви го е казал много точно, и ти боци си типичен пример! Тъпия българин - като теб е десетилетия назад в умственото си развитие от останалия свят!
  • 21 Смех

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЧНА":

    Ловец - тлъст чичка с малка и мека п*шка, не смеещ да гъкне срещу жена си. Избиващ си комплексите върху животни с пушка - българска реалност!