987 1

Над 10% от българите имат диабет

Страната ни изпреварва дори САЩ по заболеваемост

Анатоли Стайков

10.3% от населението на България имат диабет, сочат данните на Световната здравна организация за 2016 г., пише в. „Сега“. "По този показател сме на едно от челните места в света", поясни проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология.

Данните, изнасяни от български специалисти в последните години, сочат, че българите с диабет са около половин милион души, като се смята, че други 200 000 не знаят, че са развили болестта. Данните от здравната каса пък са, че лекуваните през 2012 г. с диабет са 431 197 души, а през 2014 г. нарастват до 461 644. Данните на СЗО всъщност са подобни, тъй като са изчислени при население на България от 7.1 млн. души.

България обаче е на първо място по болни от диабет в Европа, като до нас единствено се доближава Унгария с 10% заболеваемост. Само в Турция засегнатите от болестта са повече - 13 на сто. Средно за Европа болните са 7.3 на сто от населението. Тревожното е, че страната ни изпреварва дори страни като САЩ и Великобритания, където болните от диабет са съответно 9.1 и 7.7 процента. Според данните на СЗО най-сериозно е положението в региона на Източното Средиземноморие, към който са причислени и арабските страни. В Египет хората със захарна болест са 16%, в Ирак и Йордания - 13%. 

 

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Добра новина нали
    Отговор
    1 05:06  14.10.16
    Добра е новината щото вижте реакцията на НС и МС да не говорим за Мин . Здравеопазването и нейноят министър. В името на народа -там е ключа на проблема! В името на народа!

Напиши коментар:


Публикувай