2 532 0

Бебетата трябва да спят в стаята на родителите си

Новите препоръки на педиатрите са бебетата да спят при родителите си

Бебетата трябва да спят в стаята на родителите си
Снимка: Shutterstock

Новороденото трябва да спи в бебешко легло в стаята на родителите си, за да се избегне рискът от смърт по време на сън, като например при синдрома на внезапната детска смърт, се уточнява в новите препоръки на Американската академия по педиатрия.

Това е силно препоръчително през първите 6 месеца и дори през първата една година след раждането. Спането на детето в стаята на родителите му намалява с 50 на сто риска от внезапна смърт.

Препоръчва се пеленачетата да бъдат поставяни по гръб в легълцата им, за да заспят, и да бъдат увивани единствено в чаршафче, като се избягват одеяла, възглавници и плюшени играчки, които биха могли да предизвикат задушаване и прекалено голяма горещина.

Рискът от внезапна смърт е най-голям за децата на възраст между един и четири месеца, но нови изследвания разкриват, че одеяла, възглавници и меки вещи са опасни за бебетата на 4 и повече месеца.

Получените резултати освен това сочат, че полагането на детето да спи по гръб е намалило смъртните случаи сред бебетата вследствие на синдрома на внезапната детска смърт с 53 на сто между 1992 г. и 2001 г.

В новите препоръки американските педиатри настояват, че физическият контакт между майката и новороденото веднага след появата му на бял свят е от голямо значение, независимо какъв е бил методът на раждане – бебето е по-щастливо, телесната му температура и сърдечният му ритъм са по-стабилни.


Напиши коментар:


Публикувай