7 297 2

Парите развалят човека

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова

В това забавно, но отрезвяващо видео за TED Talks, социалният психолог Пол Пиф споделя своите изследвания върху това как се държат хората, когато се чувстват богати. (Подсказка: зле.) И макар че проблемът с неравенството е сложно предизвикателство, има и добра новина.

Пол Пиф изучава как социалната йерархия, неравенството и емоционалното състояние формират отношенията между отделните хора и социалните групи.

Пол Пиф е асистент по психология и социално поведение в Университета на Калифорния, Ървайн. По-специално, той изучава как богатството (когато го има или няма) може да повлияе на междуличностните отношения.

Неговите изненадващи проучвания включват проследяване на това как шофират хората със скъпи коли спрямо тези с по-евтини автомобили и дори какво е отношението на богатите хора и на по-бедните към децата. Резултатите не са в полза на богатството. Според него, с увеличаване богатството и социалното положение се увеличава егоцентризма, което от своя страна, намалява състраданието, алтруизма и етичното поведение.

Вижте видеото (може да заредите субтитри на български език от иконката долу вдясно, която се визуализира след стартиране на видеото):Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • BAM
  Отговор
  1 09:20  16.11.16
  Много точно написано. Егоцентризма на шефовете ми /хора с много пари/ е ужасен. Така се отнасят и към децата си, отношението им към хората с по-малко пари от тях е също ужасно. Както има една песен : някой хора са толкова бедни, имат само пари. И наистина го виждам. Съжалявам ги. Нещастници. ... вероятно мисля и пиша така защото аз самият нямам пари :) Да му мислят ако забогатея. Ще ги смажа :) А на персонала ще вдигна заплатите с минимум 50% за сметка на колосалните заплати и премии които управляващите имат.
 • рес еоод
  Отговор
  2 18:36  17.11.16
  БОГАТИТЕ У НАС СА СИ БОКЛУЦИ

Напиши коментар:


Публикувай