770 0

Учени ще помагат в борбата с преяждането

Екипът е намерил нов подход за справяне с психогенното преяждане

Учени ще помагат в борбата с преяждането
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Учени от Католическия университет в Мурсия, Испания, ще помагат на хората в борбата с преяждането, съобщи bioRxiv.org.

Екипът е намерил нов подход за справяне с психогенното преяждане, от което страдат все повече хора на планетата и което води след себе си здравословни рискове.

Един от ключовите методи в борбата с преяждането е регулирането на апетита. Основната роля за чувството на глад играе т.нар. „център на удоволствието“. С него се свързва и пристрастяването към тютюна и опиатите.

Ето защо експертите са на мнение, че използването на лекарства ще помогне в борбата срещу затлъстяването.

Веществото бупропион е антидепресант, който се използва срещу никотиновата зависимост. Въпреки това времето на неготово действие е недостатъчно за ефективно лечение. Други подобно вещество е варениклинът – при него обаче има нежелани странични ефекти. За да намерят алтернатива на тези лекарства, учените са използвали компютърни алгоритми.

Според тях най-близко до желаното лекарство, което ще бори затлъстяването, се доближава цевимелинът. Учените са на мнение, че той може да се окаже ефективен срещу преяждането, но ефективността му ще бъде изпробвана в бъдещи проучвания.

Испания

Още по темата

 • Как алкохолът ни пази от затлъстяване?

  Как алкохолът ни пази от затлъстяване?

  Учени установиха, че човешкият мозък възприема алкохола като пълноценна храна, съобщи RG.ru. Резултатът е, че консумацията на алкохол намалява ...
  27.11.2016
  2 189
  1

Напиши коментар:


Публикувай