747 0

Говорителят на гл. прокурор: Москов е уронил престижа на министерството

В понеделник здравният министър в оставка получи три обвинения

Снимка: Нова телевизия
Снимка: Нова телевизия
Анжелина Димитрова

„Смятаме, че са налице доказателства, че действията на здравния министър в оставка Петър Москов са довели до неимуществени вредни последици в значителна степен – уронил се е престижа на Министерството на здравеопазването и е създадено недоверие у гражданите по отношение на процеса по ваксиниране на деца." Това коментира по Нова телевизияговорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Липсата на недоверие или всяването на недоверие самостоятелно не е престъпление, това в възможна вредна последица”, уточни Арнаудова. В понеделник Петър Москов получи три обвинения, заради ваксините които страната ни е получила от Турция.

Според прокурорите и Москов е нарушил множество процедури, разписани в българските закони и е нанесъл щети за стотици хиляди лева. Скандалът с ваксините започна миналия октомври. Тогава слухът за опасна ваксина против Хепатит Б, която не е разрешена за ползване в България, изправи на нокти хиляди родители

„Половината от приетите като дарение ампули, тези с наименование „Еувакс”, които са против Хепатит Б, са забранени за употреба в България. В началото на годината Върховната административна прокуратура направи възможно тези ампули да не бъдат разпространени в страната”, коментира още Арнаудова.

Част от ваксините, пристигнали от Турция, съдържат вещество, което не е включено в имунизационния календар на България и са спрени от разпространение, каза още тя по БНТ.

Установено е и че има над 1 милион незаконно произведени ваксини Тетадиф, допълни Арнаудова.

Арнаудова обясни, че не е имало разрешение от Изпълниетлната агенция по лекарства за разпространение на ваксините Пентаксим и Еувакс на територията на България.

„Пентаксим е разпространена на територията на страната, но няма доказателства, че е вредна на този етап. Ваксината Еувакс съдържа веществото тиомерсал, което е в противоречие с Европейската фармакопея и не е включено в имунизационния календар на България“, заяви тя.

Арнаудова обясни, че при износа и при вноса Москов не е изпълнил служебните си задължения, не се е съобразил с правилата в закона за начина на вноса на ваксините. Така се е стигнало до ситуацията, в която Изпълнителната агенция по лекарства не е издала разрешение за осъществяване на този внос.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай