1 504 2

Цезаровото сечение е повлияло на човешката еволюция

Размерът на женския таз и бебешките глави са се напасвали прецизно в продължение на милиони години - но всичко това вече се променя

Милена Трачева

Човешката еволюция се е оформила от броя на жените, които са родили с цезарово сечение, а не по естествен път. Това е установило ново медицинско проучване, съобщава Sky News.

Изследователите смятат, че между 3% и 6% от ражданията в световен не са се случили по естествен път, защото тазът на майката е бил твърде тесен за главата или раменете на бебето.

Макар да се смята, че цезаровото сечение датират още от древни времена, то започва да се практикува в модерната епоха.

В Щатите, броят на жените, чиито деца се появяват на бял свят по оперативен път, се е увеличил от по-малко от 5% през 1970 г. до повече от 25% през последните 30 години, сочат данните на Националната медицинска библиотека в страната. Подобни са цифрите и във Великобритания.

Смята се, че размерът на женския таз и размерът на главите на бебетата много прецизно са се нагаждали в продължение на милиони години човешка еволюция.

Но все по-честата необходимост от оперативна намеса по време на раждане означава, че това се е променило. Днес, жени, които в миналото не са били способни да родят живо и здраво бебе по естествен начин, заради несъразмерните си бедра, вече могат да се сдобият с такова, благодарение на модерната медицина.

Проучването, направено от екип учени от Австрия и САЩ, използва "математически модел", за да покаже, че все по-честото прилагане на цезарово сечение е пряко свързано с увеличаване на размера на бебета в сравнение с жените тазове.

Днес по-големите бебета имат по-голям шанс да оцелеят, а броят на бебета, които умират при раждане, е намалял значително. Според екипа учени, случаите на диспропорция между плода и женския таз са се увеличили значително откакто лекарите са въвели цезаровото сечение.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 11:55  08.12.16
    Този коментар е премахнат от модератор
  • жоро
    Отговор
    2 11:09  09.12.16
    т.е милиони години еволюция се е ускорила само за 2 максимум 3 поколения (1970 до сега) ? И това няма нищо общо с фактът, че здравеопазването е много по-модерно и хората просто искат да направят всичко възможно за да мине процесът на раждане безпроблемен. О и това проучване е от страната с най големи проблеми със затлъстяването ? Хвала на магаданските учени.

Напиши коментар:


Публикувай