Last news in Fakti

30 Декември, 2016 08:24 1 118 0

Огнище на птичи грип в Монтана

  • птичи грип

Наложена е забрана за продажба на птици на открито и транспортиране на птици в региона

Огнище на болестта инфлуенца по птиците, известна като "птичи грип", е открито в частен двор в крайния квартал на Монтана "Мала Кутловица", съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в града.

На 27 декември т.г. във въпросния двор са намерени два трупа на домашни кокошки, които са транспортирани за изследване в специализирана лаборатория в София. На следващия ден диагнозата е потвърдена и със заповед на дирекцията по безопасност на харните е обявено огнище на болестта в Монтана и региона. Наложена е забрана за продажба на птици на открито и транспортиране на птици в региона.

Всичките 40 птици в двора на стопанина, в който е открито огнището на птичи грип, са умъртвени и предадени на екарисаж. В момента в този двор се прави дезинфекция.

През почивните дни около Нова година дежурни екипи на дирекцията в Монтана ще реагират на евентуални сигнали за мъртви птици в региона и ще вземат проби от тях, уточниха от ОДБХ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА