Last news in Fakti

10 Януари, 2017 14:44 1 137 0

ЕК с действия за подобряване на здравето и безопасността на работниците

  • здраве-
  • безопасност-
  • работници

Според изчисленията близо 160 000 граждани на ЕС умират всяка година от заболявания, свързани с работата им

Европейската комисия предприе действия за насърчаване на здравословните и безопасни условия на труд в ЕС, съобщи пресслужбата на ЕК.

Инвестирането в здравословни и безопасни условия на труд подобрява живота на хората, като предотвратява злополуки и професионални заболявания. Като се основава на досегашните усилия, на ЕК цели с новата инициатива да се осигури по-добра защита на работниците срещу ракови заболявания, свързани с работата, да се подпомогнат предприятията в техните усилия да спазват действащото законодателство и да се преследва повече постигането на резултати, а не толкова изпълнението на административните изисквания.

През последните 25 години ЕС е на челно място във въвеждането на високи стандарти за защита на работниците срещу заплахи за здравето и безопасността на работното място. От 2008 г. насам броят на работниците, загинали при злополуки на работното място, е спаднал почти с една четвърт, а делът на работниците от ЕС, които съобщават за най-малко един здравословен проблем, причинен или влошен от работата, е намалял с почти 10 на сто. Според изчисленията близо 160 000 граждани на ЕС умират всяка година от заболявания, свързани с работата им.

Комисията ще предприеме следните действия:

- Установяване на гранични стойности за излагане на още седем вещества, причинители на рак.

- Подпомагане на предприятията в техните усилия да спазват правилата за здравословни и безопасни условия на труд. Данните сочат, че над една трета от микропредприятията не правят оценка на опасностите на работното място.

- През следващите две години ЕК ще работи за отмяната или осъвременяването на остарелите правила за защита на здравето на работниците.

През 2012 г. ЕК започна цялостна оценка на законодателството на ЕС за здравословните и безопасни условия на труд. Раковите заболявания заемат първо място сред причините за смъртните случаи в ЕС, свързани с работата. Миналата година ЕК предложи мерки за намаляване на излагането на европейските работници на 13 вещества, водещи до рак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА