799 0

ЕК с действия за подобряване на здравето и безопасността на работниците

Според изчисленията близо 160 000 граждани на ЕС умират всяка година от заболявания, свързани с работата им

Анатоли Стайков

Европейската комисия предприе действия за насърчаване на здравословните и безопасни условия на труд в ЕС, съобщи пресслужбата на ЕК.

Инвестирането в здравословни и безопасни условия на труд подобрява живота на хората, като предотвратява злополуки и професионални заболявания. Като се основава на досегашните усилия, на ЕК цели с новата инициатива да се осигури по-добра защита на работниците срещу ракови заболявания, свързани с работата, да се подпомогнат предприятията в техните усилия да спазват действащото законодателство и да се преследва повече постигането на резултати, а не толкова изпълнението на административните изисквания.

През последните 25 години ЕС е на челно място във въвеждането на високи стандарти за защита на работниците срещу заплахи за здравето и безопасността на работното място. От 2008 г. насам броят на работниците, загинали при злополуки на работното място, е спаднал почти с една четвърт, а делът на работниците от ЕС, които съобщават за най-малко един здравословен проблем, причинен или влошен от работата, е намалял с почти 10 на сто. Според изчисленията близо 160 000 граждани на ЕС умират всяка година от заболявания, свързани с работата им.

Комисията ще предприеме следните действия:

- Установяване на гранични стойности за излагане на още седем вещества, причинители на рак.

- Подпомагане на предприятията в техните усилия да спазват правилата за здравословни и безопасни условия на труд. Данните сочат, че над една трета от микропредприятията не правят оценка на опасностите на работното място.

- През следващите две години ЕК ще работи за отмяната или осъвременяването на остарелите правила за защита на здравето на работниците.

През 2012 г. ЕК започна цялостна оценка на законодателството на ЕС за здравословните и безопасни условия на труд. Раковите заболявания заемат първо място сред причините за смъртните случаи в ЕС, свързани с работата. Миналата година ЕК предложи мерки за намаляване на излагането на европейските работници на 13 вещества, водещи до рак.

Белгия


Още по темата

 • Тайната за стройната фигура на японките

  Тайната за стройната фигура на японките

  Японските жени имат най-голяма продължителност на живота в света - 87 години, и то в сравнително добро здраве. А да се види затлъстяла японка е ...
  25.11.2016
  12 658
  5
 • Внимавайте за здравето

  Внимавайте за здравето

  24 часа БНБ пуска монета, посветена на св. Климент Охридски От 14 ноември Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна ...
  13.11.2016
  877
  0

Напиши коментар:


Публикувай