632 1

5-те основни причини за детската смъртност, свързани с околната среда

Най-големите проблеми са замърсяването на въздуха, пасивното пушене и липсата на чиста вода

5-те основни причини за детската смъртност, свързани с околната среда
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Днес Световната здравна организация оповести данните от последния си доклад за връзката между детската смъртност и замърсяването на околната среда, според който всяка година загиват 1,7 млн. деца до 5 годишна възраст.

В съпътстващ доклад „Не замърсявайте моето бъдеще! Въздействието на околната среда върху здравето на децата“, СЗО е направил пълен преглед на въздействието на околната среда върху здравето на децата, илюстриращ мащаба на предизвикателството, пред което светът е изправен.

Според събраните данни, всяка година:

570 000 деца под 5 години умират от инфекции на дихателните пътища, като например пневмония, дължаща се на замърсяването на въздуха в затворени помещения и на открито, както и заради излагането на тютюнев дим.

361 000 деца под 5 години умират в резултат на диария, причинена от липсата на достъп до чиста вода, канализация и заради лоша хигиена.

270 000 деца умират още през първия месец от своя живот, тъй като са били недоносени и изродени в здравни заведения без достъп до чиста вода, канализация и с лоша хигиена, както и заради високата замърсеност на въздуха.

200 000 деца под 5 години са починали от малария, която е можело да бъде предотвратена чрез екологични действия, като например намаляване на местата за размножаване на комарите или покриване на резервоарите с питейна вода.

200 000 деца под 5 години умират от неволни наранявания, дължащи се на околната среда, като например отравяне, падания и удавяне.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ддд
    Отговор
    1 16:57  06.03.17
    деца да случва се а няма ли статистика от какъв етнос са? някои дето не е работил никога нито тои нито баща му нито дядо му не са дали 1 стотинка за лечение само са вземали как да се лекуват?

Напиши коментар:


Публикувай