Last news in Fakti

25 Март, 2017 12:02 7 370 1

Мутанти ли са червенокосите?

  • червенокоси-
  • червена коса-
  • ген-
  • генетична мутация-
  • хора

Това е невероятната наука за хората с най-редкия естествен цвят на косата

Мутанти ли са червенокосите? - 1
Снимки: shutterstock

Специални ли са хората с червени коси? Да. Те са генетични мутанти, твърди изданието „Бизнес инсайдър“.

Червеният цвят на техните коси и бледата им кожа се дължат на генетична мутация, при която организмът им произвежда повече червени и жълти пигменти.

Те се нуждаят само от около 15 минути слънчева светлина на ден, за да може тялото им да произведе необходимата дневна доза витамин Д. Това обаче е и причината, те да са по-предразположени към заболявания като рак на кожата.

За разлика от повечето хора, червенокосите побеляват много по-бавно, тъй като пигментът в косите им се задържа много по-дълго. Но когато тяхната коса изгуби цвета си, тя става бяла, а не сива.

Хората с червен цвят на косата имат по-малко коса на главите си от средностатистическия индивид, но корените им са по-дебели, което прави косите им да изглеждат по-обемни и гъсти.

Мутанти ли са червенокосите?

Освен това, техният мутирал ген ги прави по-чувствителни към болка. Според едно проучване, червенокосите имат нужда от почти 20% повече упойка по време на операция. Те имат и много по-висока чувствителност към промяна в температурата.

Само 1-2% от населението на планетата ни има естествено червена коса. Това прави около 20 на всеки 1000 души. Въпреки това, според едно проучване, в 30% от рекламите, които се излъчват, има персонаж с червена коса. Доказано е, че нестандартния външен вид на червенокосите, кара зрителите да се вглеждат по-внимателно в рекламата.

Мутанти ли са червенокосите?


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mire

    0 0 Отговор
    Под ръждив покрив мокро мазе се крие.