573 0

Съдят Дисни за кражба на идеи в Зоотрополис

Сценаристът Гари Голдман твърди, че компанията е копирала, дори откраднала, идеите му, за да създаде наградения с Оскар анимационен филм

Милена Трачева

Холивудски продуцент и сценарист заведе дело срещу американската компания Дисни (Disney), обвинявайки я в кражба, съобщава "Хъфингтън пост".

Гари Голдман твърди, че идеята за хитовата анимация „Зоотрополис“, която бе отличена с Оскар за най-добър анимационен филм на тазгодишните награди на Академията, е негова и му е хрумнала преди 17 години.

Той е внесъл иска си във федералния съд на Лос Анджелис във вторник, обвинявайки Динси в нарушения на авторските права и незаконно заимстване на идеи.

Голдман казва, че представил подобна идея на Дисни през 2000 г. и след това отново през 2009 г.
Той твърди, че има съществени прилики между неговия проект и „Зоотрополис“, който излезе миналата година.

„Зоотрополис“ на Дисни до голяма степен е сходен със „Зоотрополис“ на Голдман“, пише в съдебния иск, подаден от компанията на Голдман „Esplanade Productions“.

""Въпреки че "Дисни" ревностно защитава своите авторски права, корпоративната култура, преобладаваща в компанията, не само допуска незаконно копиране на чужди материали, но и по всякакъв начин го поощрява. Те копират теми, декори, сюжет, персонажи и диалог — някои почти дословно", пише още в иска от цели 37 страници.

В отговор, от Дисни заявяват, че обвиненията на Голдман са съшити с бели конци и са пълни с очевидно неверни твърдения. "Това е безпринципен опит да се предявяват претенции към успешен филм, който не е създаден от него. Ние яростно ще защитаваме труда си в съда", заявяват още от Дисни.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай