Last news in Fakti

8 Април, 2017 17:01 4 199 1

Каква магия се случва в пералнята?

  • пералня-
  • пране-
  • химия-
  • магия-
  • пере

Прането се оказва истинска наука

Каква магия се случва в пералнята? - 1
Снимка shutterstock

Преди десетилетия всичко беше просто. За пране бяха необходими само един сапун, топла вода и яки ръце. Днес по рафтовете на магазините, освен десетки модели перални машини са подредени препарати за бяло, цветно, черно, фино и какво ли още не пране, а също специални продукти за вълна, пух, микровлакна, пише сп. Обекти. Но каква химическа реакция протича между дрехите и праха, който трябва да им върне чистотата, докато се въртят в пералнята?

Във всички перилни препарати се съдържа един основен компонент — тензиди, подобна на сапуна субстанция, която понижава повърхностното напрежение на водата, “обвиват” дрехите и обвива механично отделените частици мръсотия, като ги държи изолирани във водата. Тензидите са посредници между водата и неразтворимите в нея нечистотии (разтворимите така или иначе бързо се отделят от дрехите и се пренасят във водно-перилната смес). Молекулите на тензидите притежават “опашка”, отблъскваща водата, която се ориентира към частиците мръсотия, и “глава”, обичаща водата и обърната към нея. Така “опакована”, мръсотията плува във водата, обяснява авторът на статията.

Днес тензидите се произвеждат от петрол, за разлика от сапуна, чиито суровини са растителната мазнина, маста, лойта или костната мазнина. Те се “осапуняват”, като се разлагат химически на глицерин и мастни киселини чрез смесване с калиева или натриева основа и нагряване. Всъщност готовият сапун представлява калиеви или натриеви съединения на мастните киселини.

Когато водата е твърда, е необходим и омекотител за нея, който “излавя” варовика. В противен случай той “блокира” тензидите и те не могат да свършат никаква полезна работа.

В същото време ензими разграждат петната, съдържащи белтъчини, мазнини и скорбяла. Допълнително добавени алкали (натриев или калиев карбонат) зареждат отрицателно всички нишки и мръсни частици. Тъй като са с еднакъв електрически заряд, те се отблъскват взаимно и нечистотията се отделя по-лесно от тъканта.
Силикони потискат образуването на пяна, а регулиращи вещества предотвратяват събирането на праха за пране на топка. В препаратите е възможно да се съдържат и избелващи и ароматизиращи вещества, които да “убият” миризмата на самия перилен прах. Изсветляващи субстанции пък се грижат да не допуснат пожълтяване на дрехите. Те абсорбират невидима ултравиолетова светлина и я превръщат в синя, която заедно с жълтото придава бял основен цвят.

Наред с всичко описано досега в кутията или пластмасовата опаковка има и вещества, предотвратяващи корозията и промяната на цвета на самата перална машина.

Прането се оказва истинска наука, но, слава Богу, ние не сме принудени да я изучаваме в детайли. Достатъчно е да изберем подходящия препарат за съответните дрехи. И да натиснем копчето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ловеца на поршета

    8 2 Отговор
    И все пак най-доброто средство за пране и миене си остава жената.