Last news in Fakti

23 Април, 2017 15:02 3 673 2

5 житейски умения срещу депресия

  • депресия-
  • умения-
  • житейски умения-
  • успехи-
  • проучване

Кои са онези умения, които могат да ни направят щастливи

5 житейски умения срещу депресия - 1
Снимка shutterstock

Учени откриха, че физическото и психическото здраве на хората с тези 5 житейски умения, е значително по-добро, в сравнение с онези, които не ги притежават.

Емоционална стабилност, оптимизъм, контрол, съзнателност и решителност се оказват ключови умения за житейските успехи на хората, пише в своя блог британският блогър Джеръми Дийн.

Независимо дали са млади или стари, хората от всяка възраст могат да се възползват от тях, за да постигнат нещо положително в личен или в професионален план.

Уменията са свързани с по-ниски нива на депресия, по-голяма финансова стабилност, по-добро здраве и по-ниска степен на социална изолация.

“Нито едно от уменията не може да бъде определено като по-важно от останалите. Всъщност, постигането на положителни резултати зависи от това как и колко често те се прилагат заедно“, обяснява проф. Андрю Стептоу, един от авторите на изследването.

Учените стигнали до своите заключения, докато наблюдавали поведението на повече от 8000 души, на възраст над 52 години.

Те открили, че 23% от хората, при които тези 5 умения били най-слабо развити, страдали от депресия.

Точно обратното отчели при онази група от хора, у която 5-те умения били силно развити. От депресия страдали само 3% от тях.

“Съществуват изследвания върху индивидуални фактори, като съзнателност и оптимизъм, при възрастните хора, но до сега никой не беше се наемал да проучи задълбочено комбинацията от тях. Бяхме изненадани от резултатите, които получихме и как те се отнасят към редица процеси като икономически, социални, психологически, биологически и здравословни. Изумително е как 5-те умения влияят на живота ни“, коментира още професор Стептоу.

Проучването е публикувано в списание PNAS (Steptoe & Wardle, 2017)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Абсолютно вярно
  • 2 Дънкан Маклауд от клана Маклауд

    1 0 Отговор
    Аз ще живея вечно