6 051 3

Как да разберем, че е време да напуснем?

Ако имате усещането, че всеки работен ден е лош ден и живеете само заради уикендите...

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Един лош ден на работното ви място не е достатъчно основателна причина да напуснете работа. Ако тези лоши дни започнат да присъстват все по-често в работната ви седмица, може би е време да се замислите за следващата си стъпка.

Според Сузи Уелч, автор на бестселъри и колумнист в CNBC, да разбереш точния момент, в който трябва да пуснеш предизвестието си за напускане, може да се окаже предизвикателство, но въпреки това има един признак, който почти винаги е индикация, че е дошло времето да смените работното си място.

"Живеете ли само, за да дочакате уикенда?" пита Уелч. „Ако отговорът е да, когато става въпрос за работата ви, то това е сигурен знак, че е време да я смените. Никога не трябва да жертвате пет дни от живота си за два", добавя тя.

Но преди да вземате каквито и да било сериозни решения ще трябва да обърнете внимание на две много важни неща.

Първо — лошата ситуация, в която се намирате, може да е просто временна. Ако работите за неефективен мениджър или по непривлекателна задача и знаете, че е само за няколко месеца, вероятно не е оправдано да напускате. В крайна сметка, никой не може да се похвали с перфектен професионален живот и винаги нещо неприятно може да ви се случи.

"Ако работите за добра компания и имате добра кариера, понякога да живеете само заради уикенда, означава, че работата ви е нещо, което трябва да правите по задължение за момента, но не и да ѝ посветите целия си живот", казва Уелч.

Второ — помислете дали сте от типа служители, които работят, защото трябва да си плащат сметките.

"Ако знаете, че никоя работа няма да ви въодушеви и да се превърне във ваша страст, няма проблем. Ако сте си такива по душа, просто трябва да го осъзнаете."

Ако усещате, че положението ви няма да се промени скоро и сте от типа хора, които искат да се чувства ангажирани на работното място, може би е време да започнете да планирате своето напускане и да се фокусирате върху намирането на нещо, което да правите с желание.

Въпреки всичко авторката съветва всички да не бързат, защото независимо от всичко някак трябва да си плащате сметките и да се изхранвате. Тя препоръчва да се изготви шестмесечен план, който да ви помогне при намирането на мечтаната работа.

Можете да започнете да разпитвате вашите контакти, да разглеждате компании, за които бихте искали да работите и да обновявате CV-то си.

Да си намерите хоби или да започнете да се занимавате с някакъв страничен проект също са чудесни начини да притъпите усещането за неудовлетвореност и тъпченето на едно място.

В крайна сметка, когато прекарвате толкова много време на работа, не би следвало да се чувствате зле и да живеете с мисълта, че уикенда някога ще дойде.

"Бихте искали да живеете и за понеделниците", казва Уелч.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Work
  Отговор
  1 10:47  03.07.17
  Мразя понеделниците
 • работник
  Отговор
  2 10:53  03.07.17
  Мисля, че в деня в който видиш шефа си да трие билетчета от държавната лотария, значи е настъпил момента да напуснеш работа
 • Ядеитн
  Отговор
  3 12:39  03.07.17
  Га шефа те изгони си е баш време да напуснеш. .ах го лошото време - вместо да ида за риба чета разни простотии на таблето и са ядосвам.

Напиши коментар:


Публикувай