1 400 0

Пробив в разработването на ваксина срещу трипера

Девора Байкова

Учените са на прага да направят пробив в разработването на ваксина срещу венерическата болест - гонорея или трипер. Това съобщиха изследователи от Университета на Оукланд в Нова Зеландия.

Използването на презерватив или въздържането от секс понастоящем са единствените начини за избягване на опасната болест. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че около 80 милиона души всяка година се заразяват с трипер.

Болестта се разпространява лесно, тъй като много заразени не знаят за тяхната инфекция и несъзнателно я предават на нови сексуални партньори.

Междувремено учените от Нова Зеландия открили, че бактерията на менингита и трипера имат много близък генетичен код.

Екипът от изследователи разкрил, че вероятността от горонея при хора, получили ваксина срещу менингит е "значително по-малка", отколкото при хората, които не са били ваксинирани.

Очаква се ваксината да намали случаите на трипер с 31%, което от своя страна би намалило разпространението на заболяването с около 33% в рамките на следващите15 години.

"Това е първият път, в който ваксина е показала някаква защита срещу гонорея", казва съавторът на изследването, Хелън Петуси-Харис, от Университета на Оукланд в Нова Зеландия.

При нелекуваните от трипер пациенти се наблюдават редица симптоми, които водят до болезнено възпаление на таза при жените и безплодие и при двата пола. В крайни случаи, бактериите могат да се разпространят в кръвта и да причинят застрашаващи живота инфекции в други части на тялото. При заразена бременна жена, гонореята може да причини слепота при нероденото.Напиши коментар:


Публикувай