1 906 4

Какво означава ако настръхвате, докато слушате музика?

Учен твърди, че мозъкът на меломаните е специален

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Случвало ли ви се е, докато слушате музика, да ви полазят тръпки или косъмчетата на ръцете или на врата ви да настръхнат?

Подобни преживявания, свързани с дадена песен или мелодия, са редки и уникални.

Матю Сакс възпитаник на "Харвард", миналата година анализирал хора, които са имали чувството за настръхване, докато слушат музика. Проучването включвало 20 студенти - 10 от които твърдяли, че имат такива преживявания, докато други 10 не са изпитали такова нещо. Всички те били изследвани с помощта на мозъчен скенер, с което да се проследи мозъчната им активност.

Разглеждайки резултатите им Сакс открил, че тези, които са имали емоционална и физическа привързаност към музиката, всъщност имат различна мозъчна структура от тези, които нямат, пише "Блиц".

Оказало се, че при меломаните има повече фибри, които свързват аудиторната кора и регионите, обвързани с човешките емоции. Това означава, че те могат да общуват по-добре.

Според автора на изследването това явление показва, че хората, които го изпитват имат по-силни и по-интензивни емоции. Тези усещания могат да се свързват и със спомени, т.е. някоя песен да ни напомни за важен момент от живота ни или за скъп човек.

Въпреки че проучването на Сакс е в малък мащаб, той продължава да събира информация и да прави нови изследвания, за да се анализира мозъчната дейност на хората и как слушането на музика може да предизвика определени реакции.

Изследователя се надява, че работата му, на по-късен етап, би могла да се използва като основа за други изследвания, свързани с различни психологически заболявания. Ако определена мелодия, напев или песен може да породи емоционална и физическа реакция у даден човек, то би могло някои психологически разстройства да се лекуват чрез музикална терапия.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Интензивно-Емоционална
  Отговор
  1 15:54  07.09.17
  Да.,.да..Музиката е велико чудо..Настръхам и тръпки ме ползват...Каквото и да означава това..Прекрсно чувство!.
 • Радо
  Отговор
  2 17:36  07.09.17
  Ако настръхна, като слушам музика - значи слушам AC/DC.
 • Др Бре
  Отговор
  3 18:28  07.09.17
  Чалгарите никога не настръхват ! За да не ви дразнят мажете им пръстите с олио !
 • Смолата
  Отговор
  4 20:32  07.09.17
  Колко от вас настръхват като гледат парламентарен контрол?

Напиши коментар:


Публикувай