1 098 3

Коала пропътува километри, свита под колелата на джип (СНИМКИ/ВИДЕО)

Животинчето било извадено невредимо изпод автомобила и откарано за преглед в центъра за опазване на дивите животни в Аделаида

Милена Трачева

Женски коала оцеля след 16-километрово пътуване с джип, свита върху оста на предните колела, съобщи BBC News.

Случката, която е можела да има фатален край за животинчето, е станала край Аделаида.

По всичко изглежда, че коалата се е покатерила там, докато автомобилът бил паркиран на хълм в покрайнините на австралийския град.

Когато я открили, собствениците на джипа се обадили на властите.

Притеклите се на помощ пожарникари трябвало да свалят предното колело, зад което се криело животното, за да могат представителите на службата за защита на дивите животни да го освободят.

"Миришеше на изгоряла козина. Явно там е било много горещо", заявила пред местните медии Джейн Бристър, една от участничките в спасителната акция.

Scared koala survives a 16km ride clinging to the axle of a four-wheel drive in Australia 🐨https://t.co/3yn8CEDSU6 pic.twitter.com/3GHbFMWaF9

— BBC News (World) (@BBCWorld) September 16, 2017

За щастие коалата не била ранена, но била много уплашена и стресирана. След като била прегледана от ветеринар, станало ясно, че тя е майка, която все още кърми малкото си. Това означавало, че някъде там бебето е останало сам-само.

Бристър, която работи към центъра за опазване и защита на дивите животни, разказва, че претърсвала района, откъдето джипът бил тръгнал и откъдето се предполага, че женската коала се е промъкнала под колелата. Търсенето ѝ обаче, не се увенчало с успех.

"Още в онази нощ отидох да търся малкото. На следващия ден също обикалях, но така и не го открих", споделя тя.

След като женската коала прекарала няколко дни в центъра за опазване на дивите животни, за да може да се възстанови от шока след преживяното, коалата била пусната отново на свобода.

Коалите са уязвим вид, който често погрешно е описван като мечка, но всъщност е двуутробен бозайник. В дивата природа живеят по-малко от 100 000 представители на вида, като някои еко активисти и защитници на дивата природа се опасяват, че броят им може драстично да е намалял на половина през последните години.

Австралия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 15:31  18.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 15:35  18.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Л.К-а Ап.
  Отговор
  3 08:47  19.09.17
  Горкичкато животинче...

Напиши коментар:


Публикувай