Last news in Fakti

24 Декември, 2011 17:39 2 015 0

ВВС на САЩ и Канада в служба на Дядо Коледа

  • norad-
  • норад-
  • дядо коледа-
  • санта клаус

Шейната на Санта Клаус, натоварена с подаръци и теглена от елени, се проследява от 47 радара, разположени в северните и източните райони на Канада и САЩ, а също от спътници на геостационарна орбита

Обединеното командване на ПВО на САЩ и Канада (NORAD) ще помогне на Дядо Коледа безпроблемно да разнесе подаръците на децата за Коледа, обеща генерал Чарлз Джейкъби, оглавяващ Северното командване на САЩ.

По Коледа децата от цял свят разчитат на NORAD, че Санта Клаус ще може безпроблемно да изпълни мисията си, припомни генералът. За обединеното командване това е дълг пред децата и привилегия, на която се радва вече 56 години, каза Чарлз Джейкъби.

Шейната на Санта Клаус, натоварена с подаръци и теглена от елени, се проследява от 47 радара, разположени в северните и източните райони на Канада и САЩ, а също от спътници на геостационарна орбита, снабдени с инфрачервени датчици. Те реагират на топлината, която се излъчва от червения нос на елена Рудолф.

А когато шейната наближи САЩ и Канада, пилоти на двете държави излитат с изтребители, за да я посрещнат.

Миналата година над 1000 доброволци са помагали на NORAD. Сред тях бе и първата дама на САЩ Мишел Обама. Общо за едно денонощие - до 2 часа на 25 декември, е имало повече от 80 000 телефонни обаждания и 7000 електронни писма от над 200 страни и територии.

Ползвателите на интернет могат сами да проследяват на сайта www.noradsanta.org къде са стигнали елените на Санта Клаус и добрият старец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА