4 755 4

Плячката става хищник: Вижте как жаба поглъща ... (ВИДЕО)

Снимка: Supplied/Jenny Basford
Снимка: Supplied/Jenny Basford
Милена Трачева

Змиите са хищници, които обикновено се хранят с дребни гризачи, насекоми, жаби, а понякога и с други видове змии. Те са доста интересни създания, що се отнася до храненето, тъй като не дъвчат храната си, а я поглъщат цяла. Благодарение на свободно скачените стави в челюстите си, те имат удивителната способност да поглъщат плячка, значително по-голяма от главата им. Тази змия обаче, се оказва изненадващо в ролята на плячка, след като "закуската ѝ" я изяжда.

Специалистите смятат, че случката е заснета в Австралия, а кадри от невероятната гощавка за пръв път се появяват в Google+ през ноември 2016 г., но фотографът остава неизвестен.

Оригиналната снимка, на която се вижда отворената уста на малка змия (сякаш викаща за помощ), която изчезва в гърлото на огромна зелена жаба, отново стана популярна през последните дни, след като потребител в Reddit я публикува в сайта с надпис "One Last Scream Into the Abysssss" (Един последен вик в бездната). След това снимката започна да се разпространява като вирус из социалните мрежи, съобщава Daily Mail.

Сред интернет потребителите, коментирали снимката е и д-р Джоди Роули, биолог от Университета в Нов Южен Уелс и Музея на Австралия в Сидни. Тя потвърди в Twitter, че земноводното е от вида австралийска зелена дървесна жаба (Litoria caerulea).

Друг потребите — Джули Ан О'Нийл — пък пише, че снимката е направена през нощта, а змията е от вида източна кафява змия, също обитаваща Австралия.

Ако приемем, че изображението не е изкусно манипулирано с фотошоп, то змията трябва да е била все още малка.

"Това е австралийска зелена дървесна жаба, която изяжда кафява змия. Предишните снимки ме накараха да повярвам, че тя яде само насекоми. Австралийската кафява змия е силно отровна. Въпреки, че змията е ухапала жабата, както ще видите, ако увеличите снимката, жабокът е оцелял. Краят обаче, не е толкова щастлив за змията", пише Джули Ан О'Нийл в Twitter.

Австралийските зелени дървесни жаби достигат на размер до около 12 см, а източните кафяви змии могат да достигнат средна дължина от 1,5 метра.

И макар да изглежда необичайно, подобни случки, със смяна на ролите "хищник — плячка", не са нещо невиждано.

Снимка: shutterstock

Въпреки че, обичайно става така:

Има случаи, в които жертвата изяжда хищника: През януари 2010 г. бе заснета тръстикова жаба, която изяжда неотровен вид змия в Йън Хамилтън в Куинсланд, също в Австралия.

В началото на тази година, 9news.com.au съобщи за семейство от Куинсланд, което видяло зелена дървесна жаба да поглъща черна змия (Pseudechis porphyriacus), не къде да е, а в собствения им дом близо до Уудфорд.

Снимка: Supplied/Jenny Basford

През 2015 г. също е заснета подобна случка, при която зелена дървесна жаба, поглъщаща питон от вида Morelia spilota в къща в град Дарвин, в Северната територия на Австралия.

По всичко личи, че слуховете и легендите, които се носят за Австралия, се потвърждават. Този континент е пълен не само с чудати създания — повечето, от които силно отровни, дори смъртоносни — а освен това е обитавана от свирепи и гладни жаби, които без колебание изяждат онези, които искат да ги изядат.

В Youtube има публикувани и видео кадри, на които жаба се опитва да изяде много по-голяма от нея змия:

Австралия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НищоНовоПодСлънцето
  Отговор
  1 15:33  22.10.17
  Така и при човеците, голяма риба - акулата, олигарха, мутрата, щефа, силния изяжда цацата...

  Коментиран от #2

 • Улан Батора
  Отговор
  2 22:51  22.10.17

  До коментар #1 от "НищоНовоПодСлънцето":

  А не е ли по-точно да се каже - Йончева поглъща Нинова, или Нинова-Манолова ..... май е доста по обективно
 • 656
  Отговор
  3 12:08  23.10.17
  Влечугите поглъщат живата жертва от към главата, а тук главата на змията се подава от устата на Кермит, нещо ме съмнява снимката
 • Баджанака
  Отговор
  4 09:05  24.10.17
  Къде се побра змията,знаем колко е голям стомаха на жабата...

Напиши коментар:


Публикувай