2 323 5

Докторската дисертация на Стивън Хокинг срина сайта на Кеймбридж

Престижният университет получи позволение от известния физик да публикува свободно тезата онлайн

Милена Трачева

Докторската дисертация на Стивън Хокинг срина сайта на университета Кеймбридж. Това се случи в понеделник, когато тезата на гениалния теоретичен физик беше публикувана за свободен достъп в официалната интернет страница на учебното заведение.

Хокинг, който е известен с изследванията си в областта на Теорията на относителността и черните дупки, е защитил докторската си степен през 1966 г. с темата "Свойствата на разширяващите се вселени", събрана в 134 страници.

След като получила позволение от учения, университетската управа публикува дисертацията в серия от PDF файлове. Те привлякоха десетки хиляди любопитни интернет потребители на уебстраницата на Кеймбридж, което доведе до претоварване и срив в системата.

Хокинг пише докторската си дисертация, когато е едва 24-годишен. В нея той разглежда "някои следствия от разширяването на вселената".

Според сайта на Университета, темата на Хокинг е най-търсената работа в библиотеката на Кеймбридж. От май 2016 г. до сега за нея са били подадени над 200 молби. За съпоставка, следващата най-търсена работа е поискана едва 13 пъти. Преди публикуването на Хокинговата дисертация тази седмица, всеки желаещ да я прочете, е трябвало да го направи на място в библиотеката или да плати 85 долара, за да получи копие. Преди да бъде публикувана онлайн, стотици хора са пътували до Кеймбридж всеки месец, за да видят физическото копие на тезата.

Но сега тя може да бъде изтеглена безплатно от университетското хранилище за свободен достъп "Аполо". След публикуването ѝ в сайта на престижния университет, то бил посетен от над 60 000 души едновременно.

"Като правя моята докторска дисертация с "Отворен достъп", се надявам да вдъхновя хората по света да погледнат нагоре към звездите, а не в краката си, да ги накарам да се замислят и запитат за нашето място във Вселената и да се опитат да разберат космоса", заяви Хокинг, който в момента е на 75 години.

Тази дисертация дава блестящ старт на кариера на Хокинг и го превръща в един от най-авторитетните и известни живи учени.

"Всяко следващо поколение стъпва върху раменете на онези, които вече са минали по избрания от тях път, както направих и аз като млад докторант в Кеймбридж, вдъхновен от работата на Исак Нютон, Джеймс Клерк Максуел и Алберт Айнщайн", заяви още Хокинг.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ганьо Говнарев Говньо
  Отговор
  1 16:20  24.10.17
  Тезата на тоя на тоалетна хартия! Кво си произвел бе "теоретико" да не би да правиш Беенве или Ауди?

  Коментиран от #5

 • Бат Мишо
  Отговор
  2 00:18  25.10.17
  едно време , кат не бях открил истинската същност на миросданието го четяф.....туй е от първите му трудове -по смислените преди да полудее. мъчи се до докаже противно на останалите светила че вселената ще се разбягва вечно с нарастваща скорост другите пеят че се разширява и свива до следващ голям взрив и 2 те тези са стрелба в тъмното щото имат само средна скорост на разбяг НО НЯМАТ МАСА и съответно гравитачна сила щото нямат И ОБЩА ПРЕДСТАВА и отбор ягодка и черешка колко е масата и оттам обратната тяга на черните дупки З а щастие открих как се вари хубава ракия и нямам време да чета глупостите им
 • Един
  Отговор
  3 08:40  25.10.17
  Ето сега като прочетем дисертацията за "разширяващите се галактики" и ... от възторг ще се ос_рем !
 • Радо
  Отговор
  4 08:55  25.10.17
  Ми то със всичко е тъй! - едно нещо като не се разширява, и започва да се свива.
 • Екарисаж
  Отговор
  5 13:42  29.10.17

  До коментар #1 от "Ганьо Говнарев Говньо":

  Купи си тоалетна хартия и си почисти дюзата че всичко се вмириса на простащина и още нещо...

Напиши коментар:


Публикувай