1 079 0

Откриха как да се преборим с антибиотичната резистентност на бактериите

Ново изследване показва, че все пак има надежда

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Имат ли бактериите слабо място, което науката би могла да използва, за да се справи с тях? Оказва се че има и именно прицелването в тази специфична "Ахилесова пета" на бактериите може да се окаже най-добрата възможност за преодоляване на антибиотичната резистентност, пише британското издание Express, позовавайки се на резултатите от ново британско изследване.

СЗО (Световната здравна организация) неотдавна предупреди за глобалната заплаха от антибиотична резистентност, след като бе установено, че са се появили патогенни бактерии, които са придобили тези антибиотични резистентни механизми и не се влияят от стандартните антибиотици, поради прекомерната, неподходяща и често ненужна тяхна употреба.

Но в ново изследване, проведено от специалисти от университета в Бристол, учените са открили, уязвимото място на бактериите. Оказва се, че това е ензим, на който много от болестотворните микроби разчитат, за да противодействат на масово използвани антибиотици. Този ензим е известен като бета-лактам и присъства в повечето широкоспектърни антибиотици (пеницилин, ампицилин, амоксицилин, пиперацилин, оксацилин).

Настоящото изследване, публикувано в журнала Nucleic Acids Research (NAR), показва, че въпросният ензим, играе много по-важна роля за преодоляването на антибиотичната резистентност, отколкото други механизми, действащи като бариера за лекарствените вещества.

Изследователите открили, че комбинация от два ензимни инхибитора и антибиотик от групата на бета-лактамите, е в състояние да унищожи някои от най-устойчивите на антибиотици бактерии.

Графика: NAR

Великобритания


Напиши коментар:


Публикувай