4 859 5

7 причини защо пуканките са сред най-здравословните храни

Напук на общоприетото мнение, изпуканите царевични зърна са полезни

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Кой би могъл да устои на купа, пълна с прясно изпукани хрупкави пуканки, от които се разнася аромат на масло? Може би никой. Ако си мислите, че пуканките спадат към онези храни, които е добре да избягвате, защото се отразяват зле на здравето и външния ни вид — грешите. Ако приготвите сами пуканките вкъщи, те всъщност са доста полезни. Така че следващия път, когато решите да се опънете на дивана, за да изгледате някой филм, не му мислете много, ами слагайте тенджерата на котлона. Защото…

Пълни са с протеини

В 100 г пуканки има около 13 г протеин, или около 26% от препоръчителната дневна доза. Плюс това зареждате и значителни количества фосфор (36%), магнезий (36%), цинк (21%) и желязо (18%).

Перфектни са, ако имате притеснение за килограмите си
Без захар, мазнини и с минимално количество калории (едва около 30 ккал в 1 ч.ч.), пуканките са може би най-добрия снакс, който може да изберете.

Пълни са с антиоксиданти
Пуканките съдържат високи дози антиоксиданти, както и фибри и полифеноли, които ефективно защитават клетките от вредното въздействие на свободните радикали.

Те са пълнозърнеста храна
Непрекъснато говорим за това как трябва да включваме повече пълнозърнести продукти в храненето си, а царевицата е именно такава. Което прави пуканките отличен източник на диетични фибри (около 15 г в 100 г пуканки), както и на антиоксиданти.

Няма да ви омръзнат
На кого биха омръзнали пуканките? За разлика от повечето здравословни храни, не вярваме, че тук има такава опасност (по-скоро точно обратното, да се чудим как да спрем). Добрата новина е, че винаги, когато ви се дояде нещо солено, нещо между другото, може да заложите на пуканките, без да съжалявате или да се чувствате виновни.

Засищат
Пуканките са основно въздух (как иначе си обяснявате, че от една шепа царевица става цяла купа пуканки), което означава, че запълват стомаха добре и ще ви държат сити между основните хранения.

Икономични са
Царевицата за пукане не е скъпа и издържа дълго време, така че спокойно може да заредите по-голямо количество от нея. Дръжте я в стъклен буркан, за да сте сигурни, че всеки път, когато ви се прииска нещо за хрупане.

Как да си направите пуканки у дома:
Сложете достатъчно голяма тенджера на котлона, капнете няколко капки мазнина (зехтин, авокадо или малка бучка масло) и сложете една шепа царевица. Затворете с капак, и изчакайте, докато пукането започне да намалява. Изключете котлона и оставете тенджерата още малко, докато пукането съвсем спре. Вдигнете капака (внимавайте за горещия въздух, посолете с щипка сол, затворете и раздрусайте хубаво тенджерата. Ако искате, заедно със солта можете да добавите още една малка бучка масло, която ще направи пуканките още по-вкусни.



Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Шаран БГ
    Отговор
    1 07:25  14.11.17
    Не само пуканките !! Царевицата като храна е изключително полезна! Ние ,"умниците," на юг от река Дунав се смеем и подиграваме на северните си съседи !Наричаме ги "мамалигари"...... Но те не консумират царевицата само като пуканки и мамалига. И поради голямата консумация на царевица, румънците имат най-малко заболявания от високо кръвно налягане за цяла Европа !?! А ние,"умниците" даже "царевичен булгур" нямаме в БДС като продукт и храна. Царевично брашно и царевичен грис има - булгур няма !?!? Може да се намери само пшеничен булгур ! И напоследък се засява предимно само фуражна царевица !?!?
  • mediator37
    Отговор
    2 07:46  14.11.17
    Статията е пълна глупост и нищо вярно няма. От нашата страна на Дунава, имам много приятелки от селата Мартен (вече град), Сандрово, Ряхово, Бабово, да не изброявам. По повод румънската диета с царевични продукти, всички са ми казвали с различни думи следното: "Имай пред вид, че на село, който започне да приготвя и яде царевично брашно, това е израз на крайна бедност. Ние му носим пшеница и пшеничено брашно, не го оставяме да умре." Така че не ми я хвалете царевицата, ял съм мамалига и сам си приготвям, да много е вкусна, но след точно два часа и почти цяла тенджера изядена мамалига със сирене и краве масло запържена, цвиля от глад. В Румъния мамалигуцата винаги я сервират: - с яйца; - със сметана; - със сирене. А аз си поръчвам и 4 мичита да подложа и ето така не съм гладен следващите 6 часа. Ако беше толкова хранителна, защо така. Омръзна ми, като им залежат стоките, в случая ГМО-пуканките, да пускат платени лъжливи статии.
  • Пазарен Либерализатор
    Отговор
    3 08:28  14.11.17
    Качамак с мръвки и сирене.
  • супермен
    Отговор
    4 09:15  14.11.17
    Супер глупава статия!

    Коментиран от #5

  • 5 20:26  16.11.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай