833 0

Притча: Как ще прекараш последните дни от живота си?

Събина Андреева

Млад ученик на един индийски мъдрец се поинтересувал как мъдрецът е достигнал до своето израстване, как така никога не се ядосвал, как така винаги е бил толкова любящ. Ученикът искал да узнае неговата „тайна".
- Не зная какво да ти кажа за своята тайна, - казал мъдрецът - но знам каква е твоята тайна.
- Моята тайна?! - попитал ученикът изненадан.
- След една седмица ще умреш - казал смирено учителят.
Тъй като индиецът наистина бил велик мъдрец, ученикът приел думите му сериозно. През следващата седмица той променил коренно държанието си. Започнал да се отнася с любов към семейството и приятелите си. Медитирал и се молел. Правел всичко, което можел, за да се подготви за предречената смърт. На седмия ден той легнал в своето легло, защото се почувствал слаб и пратил да повикат учителя.
- Благослови ме, мъдрецо, защото умирам - казал той.
- Благословията ми винаги е била с теб - отвърнал мъдрецът. - Сподели ми как прекара последната седмица? Гневеше ли се на роднините и приятелите си?
- Разбира се, че не. Разполагах само със седем дни, за да ги обичам. Така и използвах дните си. Обичах близките си силно.
- Сега вече знаеш моята тайна - възкликнал мъдрецът. - Аз осъзнавам, че мога да умра по всяко време. Затова и съм любящ във всичките си взаимоотношения. Това е специалният инструмент, който ни дава смъртта - силата да обичаме въпреки всичко.Напиши коментар:


Публикувай