5 094 4

Разкриха мистерия, свързана с най-древната цивилизация в света

Харапската цивилизация е намерила начин да процъфтява без наличието на голям водоизточник наблизо

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Разкрита бе загадка, свързани с появата и гибелта на една от най-древните цивилизации на света, която отдавна тормозеше умовете на учените.

Харапската цивилизация възниква и процъфтява в земите, които днес познаваме като северозападна Индия и Пакистан, преди около 5300 години, благодарение на една отдавна изчезнала река, извираща от хималаите.

Или поне така се предполагаше до сега.

Нови доказателства показват, че тази величествена река действително е променила пътя си и е изчезнала, преди появата на индусите, които са се заселили в региона.

Липсата на воден ресурс, какъвто представлява една голяма, активно течаща река, се оказа изненадваща за мнозина, тъй като останалите ранни градски общества от онова време, като тези в Египет и Месопотамия, са процъфтявали именно благодарение на реките.

При изследването на речния канал на пресъхналата река, който днес е част от река Сатледж, учените открили, че течението се е променило преди около 8000 години и това довело до намаляване на наводненията.

Именно тогава, тази древна цивилизация е съществувала и процъфтяла между речните системи Ганг-Джамна и Инд.

Новото изследване, проведено от Индийския технологичен институт Канпур и Лондонския имперски колеж, разкрива как тази древна цивилизация е достигнала разцвет, без да е имало голяма река на територията ѝ.

Снимка: NASA/USGS

Учените в групата не оспорват тезата, че селищата от бронзовата епоха непременно са се нуждаели от добър постоянен водоизточник, за да съществуват, но твърдят, че това изискване би могло да бъде заменено от дъждовете на мусоните, които се събирали и преминавали през долината, образувана от пресъхналата река. Те били своеобразни източници на вода за древните индуси.

"Нашето изследване очевидно разбива на пух и прах вековната хипотеза за речните култури, според която изчезването на реката е довело до залеза на цивилизацията на Хараппан", каза проф. Раджив Синха от ИТИК.

"Ние твърдим, че макар големите реки да имат важна роля в древните общества, тяхното отклонение контролира стабилизирането, а не унищожението на цивилизациите", казва още той.

Проф. Синха и колегите му са публикували резултатите от своята работа в списание Nature Communications.

През 2016 г. индийски учени представиха доказателства, че индуската цивилизация вероятно е най-древната на планетата.

Индската (харапска) цивилизация съществувала в долината на река Инд. В градовете ѝ имало канализация и обществени тоалетни, а в селата ѝ — напоителни системи. Тя стигнала до упадък към 17-и век пр. Христа. Нашествията на предците на днешните иранци и индийци са смятани за една от най-вероятните причини за гибелта ѝ.

Индия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван
  Отговор
  1 21:55  30.11.17
  Струва ми се,че варненско-дуранкулашката цивилизация е по-стара.
 • ачата
  Отговор
  2 22:42  30.11.17
  Нещо май сте се объркали. Македонците са най-древната цивилизация.
 • Реалист
  Отговор
  3 23:05  30.11.17
  Така е - където се покаже "м....лската цивилизация" другите изчезват. Нали тъмнозелените са от Индия
 • pazze
  Отговор
  4 10:56  02.12.17
  от МОН дет ни лъжат може да си лапат 1н на друг в понеделник като идат на работа .. щото началото на настоящата цивилизация започва от територията на България !

Напиши коментар:


Публикувай