2 513 1

Научиха косатка да казва "хелоу" (ВИДЕО)

Морският бозайник може да произнася звуци, имитирайки човешка реч

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Изследователи са научили косатка да повтарят звуци, наподобяващи думи, произнасяни от човек. Морският бозайник може да имитира звуци, които много наподобяват на думи като "hello" ("здравей"), "bye-bye" ("довиждане"), "one" ("едно"), "two" ("две") и "three" ("три").

Някои животни могат успешно да имитират човешката реч. Най-добри имитатори, разбира се, си остават папагалите, но в своето ново изследване, биолози са обучили на подобно поведение неочакван бозайник — косатка (Orcinus orca).

Една 14-годишна женска на име Уики от аквапарка Marineland (Антиб, Франция) се е научила да произнася няколко думи на английски. Преди да успеят да направят това обаче, учените трябвало да я научат на командата "повтори това, което ти се показва".

По време на изследването, публикувано в списание Proceedings of the Royal Society B, учените пускали на Уики различни звуци: пет гласа на други косатки и шест фрази, произнесени от нейния треньор. Във всички експерименти Уики отговаряла, опитвайки се да имитира онова, което чува.

Китът убиец бил толкова усърден ученик, че понякога стигала до 17 опита за повторение. В 4 от случаите тя успява да възпроизведе звуците, включително "hello" и "one, two, three". Авторите отбелязват, че повторението не означава, че животното разбира смисъла на изговорената дума, тъй като в рамките на този експеримент от косатката се изисквало само да повтаря.

В природата косатките живеят в малки сплотени групи, всяка от които има свой "диалект". Учените предполагат, че способността да се научават на нови звуци е ключово умение, което им позволява да общуват и взаимодействат помежду си.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 01:59  08.02.18
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай