Last news in Fakti

22 Февруари, 2018 15:16 33 853 3

Бял, кафяв, син или зелен... Ето от къде идва цветът на яйцето

  • яйца-
  • черупки-
  • яйчени черупки-
  • пигментация-
  • кокошки-
  • химичен състав-
  • генетични причини

Австралийски химик обясни защо някои кокошки снасят кафяви яйца, докато други снасят сини.

Бял, кафяв, син или зелен... Ето от къде идва цветът на яйцето - 1
Снимки: shutterstock

Какъв цвят ви идва на ум, когато си мислите за кокоши яйца? Бял, кафяв, жълтеникав или син? А какво ще кажете за яйца с червен или зелен цвят?

Докато качеството и вкусът на едно яйце могат да се променят в зависимост от храната, която кокошките ядат и условията, в които живеят, цветът на черупката се определя от гените на кокошката.

Нейтън Килах, старши преподавател по химия в Университета в Тасмания, се интересува именно от химическия състав на яйчените черупки, който има пряка връзка и с техния цвят.

"Цветът на яйцата е пряко свързан с вида кокошка и химическите вещества, които се предават на снесеното яйце"", обяснява той пред ABC Radio Hobart.

Всички яйца съдържат едни и същи елементи, а цветът се добавя от химикали, които покриват черупката или проникват през нея.

Бял, кафяв, син или зелен... Ето от къде идва цветът на яйцето

"Яйцето е направено от калциев карбонат, който е минерал", каза д-р Килах.

"Кафявият цвят е от пигмент, който се полага върху яйцеклетката, наречен протопорфирин IX, който е като хемогрупата на хемоглобина в кръвта ви. Но в хемоглобина има желязо, който я прави червена на цвят, а върху яйцето няма желязо, затова цветът му е кафяв", обяснява химикът.

"Протопорфиринът се отлага като слой върху калциевия карбонат, така че кафявите яйчени черупки са бели от вътрешната страна. Кафяви и бели яйца снасят някои от най-често срещаните породи пилета", допълва той.

"Синият цвят е малко по-различен", казва д-р Килах и обяснява, че той идва от вещество наречено билирубин, като проникват през цялата обвивка.

"Протопорфиринът е като голям пръстен, който е много плосък, синият цвят не е пръстен, той е по-скоро като молекула във формата на подкова и тази промяна в химическия състав, променя и формата на молекулата, което води до оцветяване в различен от кафявия цвят", казва още преподавателят по химия.

Синьо оцветените яйца започват да се срещат все по-често, тъй като животновъдите търсят разнообразие от породи.

Бял, кафяв, син или зелен... Ето от къде идва цветът на яйцето

Докато кокошка, която снася сини яйца, никога няма да създаде кафяво яйце, кръстосването на различни породи пилета може да доведе до появата на най-различни по цвят яйца.

"Кръстоската между различните породи пилета е от голямо значение за вида на яйцата, които ще получите. Например, ако се кръстоса пиле от синьо яйце с пиле от кафяво яйце, може да получите кокошка, която снася зелени яйца", каза д-р Килах.

Пигментите и протопорфиринът променят цвета на външната страна на яйцето, за промяната на цвета под черупката отговаря друг химикал. Той се нарича каротеноид и отговаря за цвета на морковите например. Неговото натрупване в яйцето зависи от средата, в която кокошките се отглеждат и храната, която ядат. Това е малко по-различно химично вещество, което ви дава този хубав оранжев цвят, който често липсва в яйцата, купени от супермаркета.

Бял, кафяв, син или зелен... Ето от къде идва цветът на яйцето


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненски

    5 4 Отговор
    А бе защо няма вече чисто бели яйца като едно време, те бяха най вкусни. Ако някой знае във Варна къде продават, да каже.
  • 2 Рамбо Силек

    4 6 Отговор
    Аз пък търся бяла боя за яйца...
  • 3 Саламa Леко!

    2 2 Отговор
    Аз пък някой да ми ги боядиса.