5 168 5

Защо яйцата експлодират в микровълнова печка?

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Преди много години, един посетител на ресторант влъзъл в кухнята и поставил яйце в микровълновата печка, което избухнало. Експлозията била толкова силна, че гостът претърпял загуба на слуха. За експерт по съдебния процес бил нает специалист по акустика от Сан Франциско. Въпросът бил дали може ли едно експлодиращо яйце да бъде толкова силно, че да доведе до увреждания. След проведени проби се установило, че налягането е много силно и води до 133 децибела, което е достатъчно. Защо яйцата експлодират, разказва Foodpanda.

Ако, например поставите картофи в микровълнова, без първо да пробиете кожата, налягането от парата ще се натрупа и това ще доведе до детронация. Подобна е ситуацията и с яйцето. Жълтъкът се нагрява изключително бързо и се разширява под черупката. При него във вътрешността се увеличава температурата по-бързо отколкото на черупката. Така се увеличават температурата и налягането, което води до взрив.

Черупката поддържа парата вътре, докато натискът се натрупа достатъчно, за да преодолее обвивката. След това черупката се пука и парата се изпуска много бързо.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Антон 1
  Отговор
  1 23:42  03.03.18
  Детронация !:):):)
 • Запъртък
  Отговор
  2 00:00  04.03.18
  Ми именно,затова дори преди да се варят в яйцеварка им се пробива по една дупчица на едната страна, за да не бомбират.И кой ще е тоя хахо дет ще сложи нарочно яйце в микровълновата, ааа виж за тъщата става :)))
 • Сенко
  Отговор
  3 00:53  04.03.18
  Сещам се сега като стана на въпрос и в една друга фурна също експлодират
 • 4 08:35  04.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • jpower
  Отговор
  5 11:21  04.03.18
  детронация с къстрация на писвача на фактизация...

Напиши коментар:


Публикувай