3 614 6

Още две причини да карате колело

Ново изследване показва, че хората, каращи велосипед са по-жизнени и млади

Още две причини да карате колело
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Карането на колело е забавно, полезно и здравословно. Освен това може да забави стареенето и да подмлади имунната ви система, твърди ново изследване.

Според неговите автори от университета на Бирмингам, общоприетото схващане, че с възрастта човешкият организъм постепенно отслабва, е напълно погрешно.

Учените работили с две групи доброволци. В едната имало 125 аматьори велосипедисти на възраст между 55 и 79 години, а в другата здрави доброволци, които не се движат активно. Сравнявайки резултатите на двете групи те установили, че велосипедистите запазват мускулната си маса и сила с годините, като поддържат стабилни нива за телесни мазнини и холестерол. Резултатите показали още, че при мъжете, нивата на тестостерон остават постоянни.

Оказало се, че ползата от карането на колело засяга и имунната система. Учените с изненада открили, че тимусът — ендокринна жлеза, която произвежда Т-лимфоцити, но започва да се свива след 20-годишна възраст — при възрастните колоездачи генерира също толкова Т-клетки, както и при млади хора.

"Хипократ още през 400 г. пр.н.е. е казал, че движението е най-доброто лекарство. Посланието му обаче с времето се загуби и ние ставаме все по-малко подвижни. Изследването ни дава солидни доказателства, че насърчаването на хората редовно да спортуват през целия си живот, е осъществимо решение на проблема, че живеем по-дълго, но не и по-здрави" обяснява един от авторите на това проучване, проф. Джанет Лорд.

Мъжете велосипедисти, участвали в изследването, е трябвало да могат да изминат 100 км за по-малко от 6,5 часа, а жените — 60 км за 5,5 часа.

Контролната група от не спортуващи се е състояла от 75 здрави хора на възраст от 57 до 80 години и 55 млади хора на възраст от 20 до 36 години.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гостенин
  Отговор
  1 16:49  11.03.18
  В кочината София караш колело и дишаш дизел.Много е полезно
 • Пенчо
  Отговор
  2 16:51  11.03.18
  Да караш на чист въздух да съгласен съм. Да караш в града........ прах,отрови, дезориентирани същества по алеите, селски бекове дето бързат като за последно и могат да те отнесат.......не благодаря
 • 3 17:06  11.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 4 18:17  11.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Радо
  Отговор
  5 20:38  11.03.18

  До коментар #4 от "Кол'лото":

  Коляно-мотовилков механизъм му викат на това, другарю!
 • vasik atanasova
  Отговор
  6 23:37  12.03.18
  вече не е за колело в големите градове във варна и в морската градина не става вече човек до човек единственото решение е да го сложиш в колата и излезеш извън града

Напиши коментар:


Публикувай