Last news in Fakti

16 Април, 2018 15:32 7 270 6

Подмамени с афиш, 38 българи загиват на "Титаник"

  • титаник-
  • българи-
  • гумощник-
  • загинали-
  • годишнина-
  • потъване-
  • примамени

Сънародниците ни тръгнали да открият новия рай на земята

Подмамени с афиш, 38 българи загиват на "Титаник" - 1
Снимка: shutterstock

На 15 април 1912 г. потъва легендарният британски лайнер "Титаник".

Построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, "Титаник" е най-големият пътнически параход в света по онова време. Неочакваният сблъсъкът с айсберг обаче, се оказва фатален и хиляди губят живота си в ледените води на Атлантическия океан. Сред тях са и 38 българи, според официални данни на застрахователната компания „Лойд“.

"Осем българи от Гумощник тръгват с „Титаник“ за Америка, примамени от афиши за новия рай на планетата и заради голямата беднотия", разказва Ангелина Георгиева, екскурзовод и секретар-библиотекар в Народно читалище „Отец Паисий — 1927 г.", по повод годишнината от корабокрушението.

Общият брой на загиналите наши сънародници е 38, макар, да има предположения, че на борда са пътували над 50 българи.

Подмамени с афиш, 38 българи загиват на "Титаник"
Снимка Архив АР/БТА

„Преди тръгването на „Титаник“ в селото са минавали с примамливи афиши, на които е пишело „Открийте новия рай на планетата“. Подмамени от това обещание и заради голямото тегло и беднотия, българите от Гумощник са тръгнали, като за целта са си продали земите и са взели заеми“, разказва Георгиева.

Но в нощта на 14 срещу 15 април 1912 г. корабът потъва. След като вестта, за съдбата на "Титаник" и пасажерите му, достига до жителите на Гумощник, те извършват символично погребение на вещи и дрехи на изчезналите, тъй като телата им са били в океана.

"Голям е интересът към паметника-кенотаф на загиналите при потъването на „Титаник“ в Гумощник, който се намира в църквата „Св. Николай Летни“, допълва Георгиева.

Мемориалът е изсечен от голямо гранитно парче, откъснало се от скала край селото.

Подмамени с афиш, 38 българи загиват на "Титаник"

„Идеята най-вероятно идва от техните близки. Най-вероятно паметникът е създаден няколко години след потъването на „Титаник“. На преден план са изписани имената на осмината удавени, а от дясно на паметника пише: „В памет на удавените в Атлантическия океан, в парахода „Титаник“, 2 април 1912 г.“. Датата на паметника е по стар стил, иначе по нов това се е случило на 14 срещу 15 април“, обяснява още екскурзоводката.

Осмината българи, загинали при потъването на презокеанския лайнер са Пейо Колчев, Пенко Найденов, Илия Стойчев, Лалю Йонков, Марин Марков, Лазар Минков, Стойчо Михов и Недялко Петров (най-младият — само на 18 години). Всички те платили по 300 златни лева за билет до Америка на "Българска американска компания", която тогава набирала емигранти за Новия свят.

Предполагаемият брой на спасените наши сънародници в онази злощастна нощ, е 15, като голяма част от тях остават в Съединените щати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 777777

    16 1 Отговор
    Значи все пак 15 от "примамените" са заживели нормален начин на живот:)
  • 2 Салам Алеко

    13 1 Отговор
    Значи дето да идем, всичко, потъва!
  • 3 ЕДИ КОЙ СИ

    6 0 Отговор
    НЕ СЕ СТРАХУВАЙ ДА ПРАВИШ ТОВА КОЕТО НЕ УМЕЕШ......

    ЛЮБИТЕЛИ СА НАПРАВИЛИ НОЕВИЯ КОВЧЕГ...


    ,,ТИТАНИК" Е ПОСТРОЕН ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ...
  • 4 ЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ

    0 6 Отговор
    15 БОГАТАШИ ДА МРАТ
  • 5 Руми

    0 0 Отговор
    Но нали всичко е филм как всички от филма са уцелели ,а други не??
  • 6 Иван Петров.

    0 0 Отговор
    Има и още един български гражданин от турски произход,Хасан Мехмед Хасан от Разград,на 22 години,който също е умрял на Титаник.