2 609 8

Учени: Богатите не са умни, късметлии са

Осемте най-богати хора притежават повече от най-бедните 3 млрд.

Светослава Ингилизова

Американците вярват твърдо, че упоритата работа ти се отплаща. Вярват, че живеят в меритокрация, където всеки, който има дръзновение и решителност, може да успее.

Но с неравенството в доходите на най-високо ниво в САЩ и много други развити страни хората започват да се питат дали това всъщност е истина.

Проучване на Института за политика от 2015 г. в Харвард установява, че 48% от родените след 1980 г. смятат, че американската мечта е мъртва. Все по-голям брой от тях дори изпитват топли чувства по отношение на социализма, което всъщност е призрак сред по-консервативно мислещите. Това не означава, че вярата в свободния пазарен капитализъм е напълно мъртва.

Някои евангелски служители днес продължават да проповядват благовестието за просперитета. Това е уникална американска концепция, която гласи, че богатите са предопределени да бъдат "спасени" от създателя. Идеята се връща назад към пуританите.

Според тях начина, по който може да се каже кой е спасен от огнената яма, е "външни признаци на вътрешна благодат". Да бъдеш красив, ефективен или проспериращ означава, че отиваш на небето. Но Голямата депресия и последиците от нея променят понятието за меритокрация и евангелието на просперитета сред огромното мнозинство от млади хора.

А какво ще кажете за тези, които днес са богати? Наистина ли спечелиха мястото си чрез пот на челото си и непоколебима решителност? Отговорът категорично е не. Вместо да бъде надарен или специален, най-големият определящ фактор за придобиване на огромно богатство е просто късмет, показва нов анализ, цитиран от BigThink.

Трима италиански учени от университета в Катания, използвайки компютърен модел, решиха да разберат дали богатите са сполучили заради талант или късмет. Това са физиците Алесандро Плучино и Андреа Рапизарда и икономистът - А. Е. Биондо.

Първата им задача беше да вземат компютърния модел и да го запълнят с аспекти, свързани с човешкия талант. След това, след като ги хранят в машината, те показаха начините, по които хората използват тези таланти, за да се развиват.

Талантът е определен като съвкупност от интелигентност, умения, мислене за поемане на риск и т. н. Изследователите разглеждат случаите на редица фиктивни кандидати с такива таланти.

Повечето хора имат средно ниво на талант. Тогава напредъкът на всеки индивид е заложен върху (симулирана) 40-годишна кариера, а доходите са разумни. Траекторията на кривата не е ясна. Освен това, за да се стигне до пробив, изследователите добавят спънки, които биха могли да се случат.

След 40-годишния период изследователите определят кой е най-успешен и какво го кара да стане такъв. Експериментът е повторен няколко пъти. И все пак резултатите можеха лесно да бъдат предсказани. Компютърът изчисли това, което е известно като закон за властта или правилото 80:20.

Известна като концепция в икономиката, законът за властта казва, че почти навсякъде 20% от хората притежават 80% от богатството. Нещо повече, късметът е най-големият определящ фактор при придобиването на богатство.

Според авторите на проучването "доминиращата до голяма степен меритократична парадигма на висококонкурентните западни култури се корени в убеждението, че успехът се дължи основно, ако не и изключително, на лични качества като талант, интелигентност, умения, интелигентност, усилия, доброжелателство, упорита работа или поемане на рискове".

Изследователите установиха, че по-голямата част от топ 20% не са най-талантливи. По-скоро те са изключително в средата. "Максималният успех никога не съвпада с максималния талант и обратното", пишат изследователите.

Неравенството в доходите е нарастващ проблем в САЩ и най-развитите страни в света. Днес топ 8-те милиардери притежават повече богатство от най-бедните 3 милиарда души в света. Това проучване вероятно ще бъде потулено от онези, които искат да запазят своето богатство, статут и власт. И все пак, човек се чуди как най-добре да приложи по-справедливо разпределение на ресурсите.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бмв е39
  Отговор
  1 22:12  26.05.18
  какви топли чувства към комунизма та това е чума това е промиване на мозъци
 • Антон
  Отговор
  2 22:21  26.05.18
  Защо пишете глупости, дори не изчетох статията до край. Тези глупости за късмета ги пишете за да успокоявате бедните, че видите ли не са бедни защото нямат способности, а защито не са късметлии. Да късмета също има значение , но е един от много неизвестни. За мен преуспяването зависи: да познаваш правилните хора, т.е.много контакти, образование, опит, идея и нейното реализиране, в подходящ момент, на подходящото място, акъл, липса на гордост, и яко бачкане. А всъщност какво означава да си богат - за някои това е възможността днес да си купи храна , и да бъде облечен, за друг не недостига на финанси за покупка на мега яхта, може да го карат да се чувства беден.
 • Така де
  Отговор
  3 22:26  26.05.18
  99% от богатите, които познавам са супер късметлии. Все едно съдбата е предопределила те да забогатеят. Не казвам, че те не са се старали и не са влагали усилия, но познавам хора , които са се опитвали много и много знаят, но нищо не печелят. Докато други с малки стъпки правят големи крачки. Те някак си печелят симпатии, макар да не го заслужават
 • БЕНЗИНДЖИЯ
  Отговор
  4 00:18  27.05.18
  УМ ЦАРУВА УМ РОБУВА УМ ПАТКИ ПАСЕ КОЙТО Е МИНАЛ ПРЕЗ КОМУНИЗМА ЗНАЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ ПАЗИ БОЖЕ ОТ ТОВА ЗЛО

 • Звонко
  Отговор
  5 00:20  27.05.18
  Напротив трябва акъл защото пари не се правят с лопата а с пари
 • бг късметлии
  Отговор
  6 00:27  27.05.18
  Ярки примери от българската действителност Боко и Шиши, милиардери с мозък и талант на амеби ( да ме извиняват едноклетъчните), но държат вероятно толкова пари, колкото общо има 90% от населението на страната ?
 • Гост
  Отговор
  7 01:30  27.05.18
  Имат особена природа !Себични ексцентрични грешници ,които не знаят правилото от къде дошло там отишло!Плащат за зулумите си висока цена.Именно това ги прави елементарни като всички!!!
 • Компетентен
  Отговор
  8 08:59  27.05.18
  "Там, където има много пари , няма начин да няма измама" - арабска поговорка . Най точно казано , според мен !

Напиши коментар:


Публикувай