2 697 6

Създават ГМО хора за Марс

На Марс липсва магнитно поле, съответно няма и радиационна защита, каквато имаме на Земята

Създават ГМО хора за Марс
Снимка: shutterstock

Хора с променено ДНК могат да населят Марс. Такова предложение направиха полски учени от Университета за информационни технологии и мениджмънт в град Жешув. Според тях е напълно възможно човечеството да „покори“ Червената планета, само че от хора от „ново поколение“.

Условието обаче, е да се промени човешката ДНК, като досега подобни опити са били провеждани с животни. Промяната на човешките гени се налага, за да могат хората да съществуват продължително време и дори да се размножават във враждебната марсианска среда, пише Forbes.

Според учените е възможно технологията CRISPR-Cas9 да преодолее препятствията, свързани с размножаването. Подобна инициатива ще доведе до развитие на "подвид на хомо сапиенс".

Две са главните причини, поради които хора не могат да имат потомство на Марс — радиацията и намалената гравитация. Марсианската атмосфера е много тънка и на практика не защитава от космическата радиация. Това оказва силно негативно въздействие върху всички полови клетки, ембриони и зародиши. Досега проведените изследвания показват, че хората и най-вече човешките ембриони, са особено застрашени от космическата радиация. Повърхността на Марс не е защитена от нея, за разлика от земната.

Сериозни опасения за съществуването на човешкия вид буди и малката гравитация на Марс. Учените предупреждават, че тя причинява постепенно атрофиране на мускулите и загуба на костна маса. Променя се и разпределението на течности в човешкия организъм — симптом, изключително опасен за човешкото здраве, който може да превърне индивида в инвалид. Продължителното пребиваване в условия на намалена гравитация прави костите чупливи, влияе върху нивото на течността в очите и върху гръбначномозъчната течност у астронавтите, а това може да доведе до много сериозни проблеми при бременността и раждането.

Ако добавим потискането на имунната система, промените в нервната система и загубата на слуха, които са следствие от дългите пътешествия в Космоса, става ясно, че хората на Марс няма да са в най-добра форма, що се отнася до раждането на деца.

Според изследване на НАСА перспективата за полет до Марс крие и други опасности — марсианските бури или проблеми с усвояването на евентуално произвежданата там марсианска храна.

На Марс липсва магнитно поле, съответно няма и радиационна защита, каквато имаме на Земята. Затова НАСА вече обмислят създаването на изкуствено магнитно поле на Червената планета за предпазване на хората от силното излъчване. Друг е въпросът дали подобна скъпа мисия си заслужава.

По-рано и учени от Баптисткия медицински център в Северна Каролина изучаваха въздействието на Марсианската радиация върху астронавтите. Те се чудеха кое би излязло по-евтино — създаването на суперзащитни костюми и домове за космонавтите или пък изграждането на цялостно защитно магнитно поле. За тази цел изследователите проведоха опит с човешки стволови клетки и наблюдаваха развитието им до различни типове кръвни клетки, включително и „борци“ с инфекции и злокачествени заболявания като ХИВ и левкемия. Донори на клетките станаха доброволци на възраст между 30 и 55 години.

Лабораторен анализ потвърди фаталното въздействие на радиацията върху тях, а именно сериозните генни мутации и възпрепятстването на „узряването“ на кръвните клетки. Учените са убедени, че ако не се вземат превантивни мерки, марсианското излъчване би превърнало в ад живота на хомо сапиенс там.

Идеята на поляците всъщност не е нова. Преди време ученият от Колумбийския университет Норман Клаймън предложи същата хипотеза — заселване на Марс с „генномодифицирани хора“ и размножаването им в нови условия. Той допуска, че в близкото бъдеще учените ще могат да „редактират“ гените на космонавтите. Направените корекции биха помогнали по-лесно да се адаптират към тежкия полет и радиацията. А пък според учения Кристофър Мейсън от американския медицински колеж „Уейл Корнъл“, генното редактиране може да създаде нов тип вътрешна биологична защита за космонавтите, освен известните досега физични, електрични и фармакологични предпазни средства.

Идеята за създаване на ГМО хора тепърва ще предизвика сериозни дискусии сред изследователи, лекари, философи, свещеници. Вече покойният физик теоретик Стивън Хокинг биеше тревога, че пренаселването на Земята налага спешното колонизиране на други светове, а дали Марс е такова място — въпросът тепърва ще се решава.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • Сензационно откритие на Марс

  Сензационно откритие на Марс

  На Марс има комплекс от органични съставки, запазени в седименти от преди 3 милиарда години, които са необходими за съществуването на живот, съобщи ...
  8.06.2018
  8 340
  17

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Георги Колев
  Отговор
  1 18:51  29.05.18
  Добро утро Пенке....от кукун време хора и техника населяват други планети!
 • Четете фантастика
  Отговор
  2 19:28  29.05.18
  Четете фантастиката от 50-те, 60-те и т.н. фантастика. Там отдавна се лансира идеята генномодифицирани хора да населят други светове. Проблемът е, дали това ще са наистина хора и какво печелим от това? Как ще спасим Земята по този начин? По никакъв. Да не би Америка да е спасила Европа, навремето? Не. Значи трябва да се търси решението тук: намаляване на населението, чрез ограничаване на разждаемостта и промяна на икономиката от стремеж към разстеж на стремеж към качество.
 • Радо
  Отговор
  3 19:42  29.05.18
  Аз съм от златния милиард, оставам на село да си гледам доматиту и да си пръскам лозето, а останалите да ходят, ако щът и в задния двор на...
 • ГосТ
  Отговор
  4 19:49  29.05.18
  Нали ще правят полска космическа агенция Хахаха и радио-устойчиви хора ще направят и ще заселят Марс Хахаха Току виж изпреварИли македонците! Нека първо,генното инженерство се справи с наследствените болести и рака (това ще стане със сигурност, но трябва да се преодолеят някои "етични" и фармацевтични интереси) , пък тогава да мислят поляците за радиоустойчиви хора. Съгласен съм, че е добре да си гледаме двора на първо място, което не пречи да гледаме и към космоса.
 • Роман
  Отговор
  5 22:59  29.05.18
  Защо ще правят, ние имаме такива хора! Хората ни държат да ги наричаме хора. Размножават се при всякакви условия, стига да има социални помощи. Устойчиви са на радиация, киселинност и почти всички вируси познати на науката.Могат да карат и без кислород, стига да има бира и кебапчета. Обичат червеното, то ги стимулира. Обичат и жилезу, да го берат, а на Червената планета е пълно с железа. Кой, ако не те и кога, ако не сега?!
 • Цеко сифоня
  Отговор
  6 05:22  30.05.18
  Абе нема нужда да се създават ГМО хора за Марс. Американците са най-подходящи за тая работа. Они плюскат само ГМО -та. Готов матрял са за там. Направо може да ги изстрелват на групи.

Напиши коментар:


Публикувай