Last news in Fakti

30 Юли, 2018 12:16 5 727 0

Отиде си легенда на югославската музика

  • югославия-
  • музика-
  • певец-
  • музикант-
  • кончина-
  • смърт-
  • почина

Легендарният певец си отиде на 71-годишна възраст

Легендарният певец и музикант Оливер Драгоевич е починал около 5 ч. вчера сутринта в болницата в Сплит, съобщават хърватски медии. Драгоевич беше на 71 години. Великанът на хърватската музика си отиде точно година, след като беше диагностициран с рак на белите дробове.

Тъжната новина беше потвърдена от близки на Драгоевич. В последните му мигове до него са били съпругата му Весна и синовете му Дино, Димитър и Давор.

Оливер Драгоевич е хърватски певец и музикант. Роден е на 7 декември 1947 година във Вела Лука. Възпитаник е на музикалното училище в Сплит, където първо се научава да свири на пиано, а по-късно на кларинет и китара. Първото му докосване до музиката е било, когато е на 5 години.

За пръв път излиза на сцена през 1961 година на детския фестивал в Сплит, където изпълнява популярната песен "Baloni". По същото време заедно с брат си Альоша записва известни световни хитове за радиостанцията в Сплит. През 1963 година като член на група "Batali" печели първа награда за най-добър певец аматьор, с изпълнението на песента "Yesterday" на The Beatles. През 1967 година дебютира на Сплитскоя фестивал с песента на Зденко Рунжич "Picaferajem". Въпреки, че песента не е сред наградените, тя остава сред хитовете на Оливер.

След неуспеха на Сплитския фестивал в периода 1967 - 1972 година Оливер свири в много западноевропейски клубове. След като за кратко в член в групите "Dubrovacki trubaduri" и "More", през 1974 година той се завръща в "Batali". През 1974 година се завръща на Сплитския фестивал с песента "Ca ce mi Copakabana", която печели първа награда на публиката. През 1975 година в Сплит изпява песента "Galeb i Ja".

От тогава насам Оливер Драгоевич става един от най-популярните изпълнители в Югославия, постига много успехи на фестивали и издава голям брой албуми и сингли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА