Last news in Fakti

12 Март, 2012 12:41 1 152 0

Депресията лекува грип

  • грип-
  • депресия
Депресията лекува грип - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Депресията не е просто пристъп на лошо настроение, но и начин да се справим със сезонните настинки, откриха учени от САЩ.

Психолозите казват, че депресията ни пази от грип, помагайки на тялото да се пребори с инфекциите.

Изследователи от Американския университет в Аризона смятат, че депресията е част от човешката еволюция. Тя била вид "помощник" на хората да се справят с инфекциозните заболявания, предаде БГНЕС.

До заключението, че този вид психично разстройство може действително да бъде полезно за хората, учените достигнали след анализ на статистиката със случаи на депресия в САЩ. Оказва се, че всеки десети американски гражданин страда от това заболяване.

Психиатрите вярват, че депресията е възникнала в отговор на периодичните инфекциозни атаки срещу организма. Какво трябва да правите, когато се разболеете: Да не излизате, да седите вкъщи и да си почивате.

Автоматично започвате да следвате тези правила, постепенно не искате да виждате никого, ставате апатичен и губите апетит.

В борбата с инфекциозните заболявания това поведение е много полезно, защото тялото насочва всичките си ресурси за борба с болестта. Това "депресивно лекарство" се е появило още преди години, когато не всички са имали свободен достъп до медикаменти, уверени са учените. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА